У Фінляндії після вступу в НАТО значно зросли інвестиції у military-tech стартапи

Доходи компаній збільшились на 30-40%, йде активне залучення венчурного капіталу

Стартапи сприяють зростанню оборонного сектору Фінляндії після того, як країна у 2023 році року вступила в НАТО: доходи бізнесу у цій сфері зростають на 30-40%. Відповідне галузеве опитування провела інвестиційна компанія Tesi Oy (Гельсінкі).

Про це йдеться в аналізі видання Defense News (США).

Багато відомих компаній галузі, включно з фінською державною оборонною групою Patria, збільшують інвестиції, щоб скористатися перевагами нових контрактних можливостей через партнерство з НАТО.

Опитування показало, що «дивіденд НАТО» дає кращий ефект для фінських компаній, що виробляють продукцію подвійного призначення (для цивільного та військового використання), ніж для груп які виробляють суто оборонну продукцію.

«Найстаріші оборонні компанії Фінляндії походять з 1800-х років, але у цілому галузь ще молода та зараз розвивається досить швидко. Нові компанії створюються більш високими темпами, і показники їхнього зростання вражають», – зазначив Якоб Санделл, директор з досліджень Tesi.

Всього за даними Tesi, у фінському оборонному секторі працює 368 компаній. З них 144 були визначені як «стартапи та компанії, що швидко розвиваються».

Згідно з опитуванням, більше третини фінських компаній, що пропонують продукцію подвійного призначення (dual-use products – DUPs), залучили венчурний капіталу та приватних інвесторів. Венчурні інвестори наразі є найбільшою групою інвесторів у компаніях DUPs.

Як сказав Кейт Боннічі, інвестиційний директор Tesi, компанії DUPs для забезпечення зростаючого попиту стикнулись з необхідністю залучення нового капіталу.

«Свідченням конкурентоспроможності країни в оборонній промисловості загалом є те, що фінські компанії мають серед своїх клієнтів найбільших у світі оборонних підрядників, а також оборонні сили країн НАТО», – підкреслив Боннічі.

В Tesi зазначили, що деякі з більш відомих фінських оборонних компаній демонструють позитивне, але помірне зростання бізнесу.

«Компаніям, які повністю зосереджені на оборонній продукції та технологіях, важче залучати інвестиції. Багато інвесторів пов’язані фінансовими угодами, які можуть забороняти інвестування в технології, що використовуються у військових цілях. Це обмеження не поширюється на компанії, які пропонують рішення подвійного призначення, оскільки вони працюють з конкретною комерційною метою», – пояснює Боннічі.

Відтак членство Фінляндії в НАТО відкрило двері для «великого нового масиву» проєктів та комерційних можливостей самих різних стартапів. Як приклад в статті наводиться досвід компанії Varjo Oy, яка пропонує рішення віртуальної та змішаної реальності для програм навчання польотів.

«Членство в НАТО позитивно вплинуло на діяльність Varjo. Це відкрило двері, які колись були здебільшого закриті для ведення бізнесу з країнами НАТО в Європі, Сполучених Штатах та за їх межами», – сказав виконавчий директор Varjo Тімо Тойкканен.

Зокрема, у серпні компанія відкрила нове підприємство поблизу Гельсінкі, щоб збільшити виробництво та постачання рішень розширеної реальності (XR) з високою роздільною здатністю. Рішення застосовуються в оборонних тренуваннях та моделюванні. Повітряні сили та військово-морські сили США наразі використовують гарнітури Varjo XR у своїх програмах віртуального навчання. За прогнозами Varjo, дана ринкова ніша становитиме $900 млн до 2027 року.

Членство в НАТО також дає додаткові можливості для старих оборонних груп Фінляндії, таких як Patria. Компанія продовжує постачати свої броньовані машини Patria 6×6 для Сил оборони Фінляндії (FDF) у рамках зобов’язань країни щодо зміцнення своїх сухопутних сил на підтримку поглибленої співпраці з альянсом.

Ще у 2023 році підрозділ матеріально-технічного забезпечення FDF підписав угоду з Patria про закупівлю 91 БТР 6×6. Контракт передбачав опцію закупівлі додатково 70 шестиколісних автомобілів. У січні 2024 року FDF скористався своїм правом та придбав ще 41 додатковий БТР. А тепер використовує це право, щоб закупити решту 29 машин. Їх планують поставити до кінця 2025 року.

Як зазначає Defense News, умови для зростання контрактів у фінських оборонних компаній суттєво покращились завдяки амбітним зобов’язанням Фінляндії щодо капітальних витрат перед альянсом НАТО. У 2025 році оборонний бюджет Фінляндії, у порівнянні з 2024 роком, зросте на 12% до рекордних $7,3 млрд.

Одною з найдорожчих оборонних статей у бюджеті на 2025 рік є придбання винищувачів та бронетехніки у Patria, що також включає витрати у розмірі $80 млн на внесок Фінляндії в НАТО.

Збільшення рівня фінансування потрібне для створення командної структури альянсу у Фінляндії та забезпеченням можливості розміщення сухопутних військ у рамках посилення східного флангу НАТО вздовж кордону Фінляндії з Росією протяжністю 833 милі (біля 1340 км).

*

Top