У конфлікті між американською Argentem Creek Partners та учасником «зернового коридору» GNT Group є ознаки корупції – ЗМІ

До спору може мати відношення народний депутат Давид Арахамія

У корпоративному конфлікті між американською Argentem Creek Partners та холдингом GNT Group, який є учасником «зернового коридору», прослідковуються ознаки топ-корупції, а саме адміністративний тиск та політичне прикриття. До такого висновку прийшли журналісти «Бізнес Цензору», які провели власне розслідування.

Видання звернуло увагу, що у листопаді 2022 року, за декілька тижнів до того, як АСР почала примусове стягнення з GNT Group, з кредиторами у Відні зустрічався голова Наглядової ради UkraineInvest та народний депутат від «Слуги народу» Давид Арахамія.

Депутат пояснив «Українській правді», що основною метою його візиту були зустрічі з американським фондом Argentem Creek Partners, які проінвестували понад $150 млн в українські активи. Зустрічався він в якості голови наглядової ради UkraineInvest. Крім того, Арахамія відвідав офіс DF Group у Відні, де мав зустріч із Дмитром Фірташем та його менеджером.

«Обговорювалися питання щодо перспектив відкриття зернового коридору для збереження портів Миколаївської області, в якій DF Group володіє портом Ніка-Тера», – розповів депутат.

Водночас, як писав Hubs, в офісі UkraineInvest про контакти Арахамії з ACP у статусі голови його наглядової ради нічого невідомо.

Більше того, за нашою інформацією, під час згаданої поїздки у Відень Арахамія обговорював з представниками DF Group можливість передачі компанією Argentem стивідорного активу GNT Group під контроль портового бізнесу Фірташа (в його групу входить миколаївський порт «Ніка-Тера»).

«Незалежно від того, як на це відреагували в DF Group (принаймні поки їх сліду в цій історії не прослідковується), сама по собі така пропозиція може свідчити про корупційну змову та умисел з боку американської компанії», – наголосили журналісти «Бізнес Цензору».

Про адміністративний важіль у цьому конфлікті з боку міністра юстиції Дениса Малюськи також писало інформагентство УНН.

Зокрема, у березні міністр за скаргою Ігоря Кулака, який був призначений кредиторами новим директором однієї із компаній GNT Group – «Олімпекс Купе Інтернейшнл», одноосібно, без розгляду скарги Колегією при Офісі протидії рейдерству, прийняв рішення на користь AСР.

За висновками «Бізнес Цензора», корупційні дії у справі АСР та GNT Group сприяють рейдерському захопленню компаній холдингу з метою їх непрозорого продажу третій стороні.

За оцінками учасників аграрного ринку, такий актив цілком можна було б продати за $200 млн. Кредити GNT Group з відсотками складають біля $120 млн. У випадку з прозорою процедурою продажу (що до речі передбачено кредитною угодою) кредитори повинні були б ділитись частиною виручки (за вирахуванням боргу) з власниками холдингу.

«$80 млн різниці – вагомий аргумент для реалізації бізнесу за кулуарними домовленостями заздалегідь визначеному покупцю, у чому GNT Group і звинувачує «американську» ACP», – зазначають журналісти.

GNT Group взяла кредит у Argentem Creek Partners на суму $75 млн 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала цей кредит. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи «зернового коридору» з’явились можливості розрахунків по кредитам. GNT Group неодноразово заявляла про свою готовність погасити заборгованість будь-яким цивілізованим способом. Кредитор відмовляється йти на переговори з GNT Group. Натомість ACP ініціював примусове стягнення боргу з елементами рейдерського захоплення компанії.

У грудні 2022 року GNT було дано всього дві години, щоб виконати вимоги ACP з повернення кредиту. Представники кредитора, які діяли за довіреністю, одразу змінили юридичні адреси управляючих компаній GNT Group з Одеси на Львів. Крім того, була ініційована зміна директорів українських компаній, що суперечить корпоративному договору між компаніями. Argentem мав право призначати лише комерційних директорів для дотримання балансу в операційній діяльності компаній холдингу.

*

Top