В UkraineInvest не знають про зустріч Арахамії з Argentem Creek Partners, який банкротить зерновий термінал в Одеському порту – документ
Давид Арахамія. Фото з FB сторінки UkraineInvest

Арахамія відмовився коментувати про що йшла мова на зустрічі з компанією, яку звинувачують у рейдерстві

У державній установі «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest) повідомили, що в Офісі відсутня інформація щодо господарського конфлікту між іноземною компанією Argentem Creek Partners та українським холдингом GNT Group, який оперує зерновим терміналом в Одеському морському торговельному порту.

Про це йдеться у офіційній відповіді UkraineInvest за підписом виконавчого директора Сергія Цівкача на запит Hubs.ua (див. нижче документ). Лист датований 17 березня, але отриманий редакцією 23 березня.

В Офісі також повідомили, що їм нічого не відомо про зустріч голови Наглядової ради UkraineInvest Давида Арахамії з представниками Argentem Creek Partners у листопаді 2022 року.

«Народний депутат України, голова депутатської фракції Політичної партії «Слуга Народу» Давид Георгійович Арахамія включений до складу наглядової ради Установи та обраний її головою у травні 2021 року. Відповідно до Положення про наглядову раду Установи… Д. Г. Арахамія не є працевлаштованим в Установі та не входить до штату працівників Установи. В установі відсутня інформація, яка може підтвердити чи спростувати зустріч», – написали в державній установі.

Зазначимо, що положення про «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» немає на сайті установи. Знайти його також не вдалось на інших сайтах державних органів.

Про що конфлікт

Нагадаємо, як повідомляв Hubs.ua між іноземним кредитором Argentem Creek Partners (ACP) та українським холдингом GNT Group з грудня 2022 року триває суперечка щодо контролю над зерновим терміналом в Одеському порту.

GNP Group взяв кредит у ACP на суму $75 млн у 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищує цей кредит. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи «зернового коридору» з’явились можливості розрахунків по кредитам. GNT Group неодноразово заявляв про свою готовність погасити заборгованість будь-яким цивілізованим способом.

У грудні ACP оголосив про примусове стягнення боргу та розпочав юридичні процедури з взяття під свій контроль активів GNT Group. Як наголошували в українському холдингу, кредитори перейшли до примусового стягнення лише тоді, коли термінал під час війни знову став цінним активом. За шість місяців роботи «зернового коридору» через термінал компанії було перевалено близько 1,5 млн тонн аграрної продукції.

На думку GNP Group, в діях ACP присутні ознаки рейдерського поглинання стивідорного бізнесу та спроби його знецінення з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні. Аргументація тут.

Згодом, у лютому, Argentem ініціював процедуру банкрутства підприємства Olimpex Coupe International («Олімпекс Купе Інтернейшнл», входить в GNT Group), яке приймає участь у роботі «зернового коридору» з перевалки збіжжя на судна в Одеському порту.

Роль Арахамії?

Народний депутат Давид Арахамія заявив, що у листопаді 2022 року у якості голови Наглядової ради UkraineInvest, зустрічався у Відні з представниками Argentem Creek Partners. Про це він сказав у сюжеті «Української правди» «Батальйон «Відень» 2».

«Основною метою візиту були зустрічі з американським фондом Argentem Creek Partners, які проінвестували понад 150 млн доларів в українські активи. Зустрічався в якості голови наглядової ради UkraineInvest.

Також я відвідав офіс DF Group у Відні, де мав півтора годинну зустріч із Дмитром Фірташем та його менеджером. Обговорювалися питання щодо перспектив відкриття зернового коридору для збереження портів Миколаївської області, в якій DF Group володіє портом Ніка-Тера», – зазначив Давид Арахамія журналістам.

Тобто він офіційно представляв Офіс на зустрічі з іноземною компанією, оскільки у нього очевидно на це є певні повноваження, незалежно від того входить він в штат працівників чи ні. Але в «інвестняні» чомусь нічого не знають про цей контакт та про конфлікт, ціна питання якого складає явно більше $100 млн. Виявляється установа ніяк не контактувала з Argentem Creek Partners, а ця зустріч для державного органу, за яким поставлений «наглядати» Арахамія, виявилася таємницею.

«Установа не отримувала звернень ні від компанії Argentem Creek Partners, ні від компанії GNT Group щодо підтримки у вирішенні проблемного питання, описаного у листі, а тому інформація щодо такого проблемного питання в Установи відсутня», – зазначив у листі Сергій Цівкач.

Питання до Арахамії

Яким чином був установлений контакт між Арахамією та Argentem Creek Partners, про що вони говорили між собою, чи говорили про кредитні відносини з GNT Group, чи зустрічався він у такому випадку з українською стороною, тощо?

Ці та низка інших питань поки залишаються без відповіді. Адже вже місяць Давид Арахамія відмовляється коментувати Hubs.ua ці події (повний перелік питань до нього, надісланих офіційно, дивись у кінці тексту). Що виглядає, як мінімум, дивним з огляду на те, що мова йде про $150 млн від ACP, озвучених народним депутатом. Дивним виглядає і те, що Арахамія ніяк не повідомив про свою зустріч державній установі, яка за законом і повинна вирішувати подібні конфлікти.

Спочатку, у кінці лютого, ми звернулись до його прессекретарки Юлії Палійчук. Після тижневих обіцянок вона відмовила виданню у наданні коментарів та проігнорувала питання про причину відмови. Hubs.ua надсилав офіційний запит на пошту UkraineInvest персонально Давиду Арахамії як голові наглядової ради Офісу. Цей запит був автоматично перекинутий знову на його прессекретарку.

«Задля якнайшвидшого опрацювання, Ваш запит було переслано прес-секретарю Д. Арахамії», – повідомили ще 7 березня в UkraineInvest.

Після зустрічі у листопаді 2022 року з Арахамією компанія ACP якраз і почала примусові дії щодо GNT Group.

«Ще в першій половині грудня ми говорили про реструктуризацію боргових зобов’язань, щоб не втратити робочий капітал GNP Group, що призвело б до зниження показників її діяльності… А наприкінці грудня кредитори за всіма ознаками розпочали рейдерське захоплення компанії», – заявили в інтерв’ю «Бізнес Цензору» власники українського холдингу.

Зазначимо, що Hubs.ua також просив Давида Арахамію прокоментувати інформацію з джерел у львівському бізнес-середовищі про можливий тиск з його боку на львівську судову та реєстраційну системи на користь Argentem. Львів у даному випадку виник з тієї причини, що саме туди іноземна компанія намагається формально (по держреєстрам) перереєстровувати портовий бізнес GNT Group з Одеси.

Як пояснював регіональний директор ACP Джон Паттон: «Враховуючи всі ризики, пов’язані із війною в Україні, ми обрали Львів, бо це місто є одним із найбезпечніших в Україні і за цей рік, як нам відомо, дуже багато підприємств зробили перереєстрацію та релокацію саме сюди». Чи вдалось Argentem при цьому перенести термінал, який виконує перевалку зерна в Одеському порту на морські судна, не уточнялося.

Існує і альтернативне пояснення таким переміщенням. Інтереси Argentem у даному конфлікті представляє юридична компанія Hillmont Partners. Засновники Hillmont Partners пов’язані з  провладними силами, у тому числі партією «Слуга народу». Є зв’язки юркомпанії через робочі та родинні стосунки з львівською судовою системою.

Співзасновник Hillmont Partners Вадим Галайчук є народним депутатом у фракції «Слуга народу». У 2021 році він стає заступником голови Політичної ради «Слуги народу». Голова цієї ради – Давид Арахамія.

За інформацією Hubs.ua, на згаданій вище зустрічі Арахамії з представниками DF Group у Відні ймовірно обговорювалась можливість передачі компанією Argentem стивідорного активу GNT Group під контроль портового бізнесу Фірташа. Тобто український холдинг могли намагатись «поділити» ще до початку процедури примусового стягнення боргу.

Якщо ця інформація підтвердиться, то американська ACP потрапила у досить неприглядну історію з використанням української корупції у владних кабінетах. Тоді версія про свідоме знецінення портового бізнесу українського холдингу з метою непрозорого продажу є цілком життєздатною. А українські політики можуть забезпечувати американцям політичне та адміністративне прикриття рейдерської схеми. Небажання ж Арахамії спілкуватись на цю тему з журналістами тільки підсилює підозри.

Ще одним цікавим співпадінням щодо можливого адміністративного та корупційного сліду у цій історії є дії міністра юстиції Дениса Малюськи. Як писав UNN, він у березні, за скаргою адвоката Hillmont Partners Ігоря Кулака, одноосібно приймає рішення на користь AСР. Міністр проігнорував необхідність розглянути це досить спірне питання Колегією при Офісі протидії рейдерству. Хоча не складний аналіз показує, що таке рішення Малюськи виглядає сумнівним.

З цього приводу Hubs.ua також направив запит на міністра юстиції (див. нижче перелік питань). Але на момент публікації даного тексту відповідь так і не надійшла (хоча вже пройшло більше п’яти робочих днів).

Редакція опублікує відповіді Давида Арахамії та Дениса Малюськи по мірі та у разі їх надходження.

Питання Hubs.ua надіслані 6 березня Давиду Арахамії, голові наглядової ради UkraineInvest:

  1. Що Ви обговорювали з іноземним фондом Argentem Creek Partners у Відні у першій половині листопаду 2022 року?
  2. Чи обговорювали на цій зустрічі кредитні відносини між Argentem Creek Partners та українською GNT Group, яка володіє зерновим терміналом в Одеському порту? Про що саме говорили та домовлялись у цьому контексті?
  3. За чиєю ініціативою відбулась ця зустріч у Відні з Argentem Creek Partners?
  4. Чи зустрічались Ви з представниками GNT Group? Коли, за яких обставин? Про що говорили? Якщо не зустрічались, то чому?
  5. З кінця грудня 2022 року продовжується публічний скандал навколо суперечки між кредитором Argentem та українською GNT за цінний актив, який приймає участь у роботі зернового коридору – термінал з перевалки українського збіжжя на експорт. Чи має намір UkraineInvest та можливо Ви особисто виступити медіатором для мирного урегулювання суперечки? Чи є на Ваш погляд загроза роботі зерновому коридору через цю суперечку?
  6. Як Ви ставитесь до інформації від GNT Group, що Argentem за всіма ознаками почала рейдерське захоплення українського бізнесу для його непрозорого перепродажу третій стороні замість того, щоб досягнути домовленості з реструктуризації та рефінансування боргу GNT?
  7. Джерела з бізнесового середовища повідомляють, що з Вашого боку начебто існує певний тиск на львівську судову та реєстраційну систему на користь Argentem. Чи були з вашого боку дзвінки та/або листування у будь-який спосіб будь-кому, хто має ті чи інші владні повноваження, де ви б згадували суперечку між Argentem та GNT? Якщо такі дзвінки чи листуванні були, то про що в них йшла мова?
  8. Інтереси Argentem в Україні представляють адвокати юридичної компанії Hillmont Partners та «Павленко і Партнери». Засновники Hillmont Partners пов’язані з провладними силами, у тому числі партією «Слуга народу». Є зв’язки обидвох юркомпаній через робочі та родинні стосунки з львівською судовою системою. Саме у Львів був перереєстрований портовий бізнес GNT Group, після чого спір почали розглядати львівські суди. Чи не вбачаєте Ви в цьому використання адміністративного та політичного ресурсу на користь Argentem?
  9. Чи контактували Ви особисто з представниками Hillmont Partners та/або «Павленко і Партнери» щодо кредитної суперечки між Argentem та GNT? Якщо так, то що обговорювалось у ході таких контактів?

Питання Hubs.ua надіслані 15 березня Денису Малюсьці, міністру юстиції України:

  1. Хто з службових осіб міністерства юстиції готував Вам на підпис Наказ №929/5 від 10.03.2023 року?
  2. Чи доводили до Вашого відома службові особи міністерства юстиції, які готували даний Наказ, про те, що постанова Західного апеляційного господарського суду від 14.02.2023 у справі №914/257/23 п тягне за собою внесення відповідних відомостей в Єдиному державному реєстрі?
  3. Чи доводили до Вашого відома службові особи міністерства юстиції, які готували даний Наказ, про те, що більш пізньою ухвалою Печерського районного суду міста Києва скасовані обмеження, введені ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 05.01.2023 у справі №757/321/23-к/?
  4. Чому при юридичному аналізі реєстраційних дій, проведених нотаріусом Гулієвим А. А., пріоритет був в односторонньому порядку наданий саме ухвалі Львівського окружного адміністративного суду від 06.01.2023, провадження №ЗД/380/1/23, а не постанові Західного апеляційного господарського суду від 14.02.2023 у справі №914/257/23 п?
  5. Чому, враховуючи низку судових рішень, які вказують на правомочність реєстраційних дій, проведених нотаріусом Гулієвим А. А., Вами не було ініційовано розгляд даної скарги Ігоря Кулака Колегією Мінюсту з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Мінюсту Офісу протидії рейдерству? Це було Ваше особисте рішення чи рішення службових осіб міністерства юстиції, які готували даний Наказ Вам на підпис?
  6. Чи намагалися службові особи міністерства юстиції, які готували даний Наказ Вам на підпис, отримати юридичну позицію Віталія Марченка та нотаріуса Гулієва А.А. щодо проведення даної реєстраційної дії?

*

Top