Вчені розробили технологію виробництва екологічного палива з сонячного світла, води та вуглекислого газу

Науковці допомагають у протистояти негативним змінам клімату

Вчені створили нову технологію, яка може допомогти впоратися зі зміною клімату, повідомляє видання ScienceDaily.

В технології задіяний хімічний процес, у ході якого сонячне світло, вода та вуглекислий газ перетворюються на ацетат та кисень для виробництва високоцінного палива та хімікатів для відновлюваної енергетики.

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел, таких як вітер та сонце, збільшилось, але це періодичний процес, який залежить від погодних умов. Тому потрібні технології, які можуть автономно створювати паливо та стійкі хімічні речовини, які не шкодять навколишньому середовищу.

Як пише видання, під час процесу виробництва на синтетичному напівпровідниковому пристрої вирощують бактерії. Пристрій відомий як лист фотокаталізатора. Цей процес забезпечує вказаний перетворення без допомоги органічних добавок, використання електрики та проходить без утворення токсинів.

Метою проєкту є обмеження зростання рівня вуглекислого газу (CO2) в атмосфері, забезпечення виробництва екологічної енергії та зменшення глобальної залежності від викопного палива. Стаття з детальним описом результатів дослідження команди була опублікована у науковому журналі Nature Catalysis.

Крім забезпечення необхідних поставок енергії, дана екологічно чиста технологія може зменшити викиди парникових газів та відіграти ключову роль у досягненні чистого нуля викидів, зазначають учені.

Над проєктом працює команда науковців з Університету Нортумбрії, Кембриджського університету, Університету Нагоя в Японії та Університету Ньюкасла. Проєкт був підтриманий Європейською дослідницькою радою, UK Research and Innovation та Research England’s Expanding Excellence in England Fund. Грант Research England було отримано через Hub for Biotechnology in the Built Environment (HBBE) – спільну ініціативу Нортумбрії та Університету Ньюкасла. Загалом хаб отримав 8 мільйонів фунтів стерлінгів від Research England для проведення проєктної роботи.

*

Top