Технологія Smart Ball з раннього виявлення пошкоджень в трубопроводах за менше ніж два роки застосування заощадила в Дубаї 500 млн л води

За один день інспектують понад 35 км водопостачальних труб

Управління електроенергетики та водопостачання Дубая (DEWA) продемонструвало, якої ефективності вдалось досягнути в результаті застосування технології Smart Ball з виявлення витоків та інших дефектів у підземних трубопроводах водопостачання.

Технологію запустили з квітня 2021 року. Як повідомляє DEWA, до кінця 2022 року, тобто за період в 1 рік та 8 місяців, Smart Ball виявила 43 витоки в мережі водопостачання Дубаї, заощадивши 130 млн галонів води (біля 500 млн л) та 5,2 млн дирхам ОАЕ (біля $1,4 млн).

Зазвичай такі дефекти важко виявити за допомогою традиційних методів реєстрації шуму витоку. Технологія Smart Ball складається зі сфери невеликого діаметру з високочутливим акустичним датчиком. Кулі запускають у водопровідну мережу, де вони вільно рухаються за потоком води. У процесі пересування «м’ячик» фіксує звуки, створені витоками води з системи, визначає де є газові кишені (повітряні затори) та інші аномалії, які мають унікальні звукові характеристики. Швидкість руху сфери всередині труб складає 3 км за год. За один день в Дубаї за допомогою технології вдається дослідити понад 35 км водопостачальних труб, не зупиняючи потік води.

Після того, як Smart Ball вилучають з мережі водопостачання, зібрані дані аналізують за допомогою програмного забезпечення. Спеціалісти визначають точне розташування витоків, газових кишень та інших дефектів, які знижують ефективність роботи трубопроводів.

Саїд Мохаммед Аль Тайєр, доктор медичних наук та генеральний директор DEWA, зазначив, що, окрім забезпечення цілодобового водопостачання та раннього виявлення витоків для зменшення відходів, технологія Smart Ball сприяє зниженню втрат передачі та розподілу води, які на даний момент становлять 4,5%.

Він додав, що технологія Smart Ball зменшує експлуатаційні витрати, оскільки невеликі тріщини в водопровідних трубач лагодять до того, як вони збільшяться в розмірах.

Управління розумним розподілом води, яку запустило DEWA, складається з централізованої цілодобової системи дистанційного контролю та моніторингу, яка використовує віддалені термінальні пристрої (RTUs – Remote Terminal Units). Термінали встановлені на з’єднаннях між магістральними та розподільчими трубопроводами. Крім того, вся система пов’язана із розширеною системою водного керування SCADA (диспетчерський контроль та збір даних) і системами гідравлічного керування.

*

Top