Прототип аеротаксі eVTOL компанії Joby Aviation розбився під час тестування

Аварія може уповільнити сертифікацію eVTOL Joby Aviation.

Прототип аеротаксі компанії Joby Aviation, яка зібралася запустити послугу повітряного райдшерингу в японському місті Осака, потрапив в аварію під час тестування, — пише New Atlas, передає Hubs.ua.

Один із двох передсерійних прототипів eVTOL (електричного повітряного транспорту з вертикальним зльотом та посадкою) розбився на віддаленій льотно-випробувальній базі в Каліфорнії. Швидкість літального апарату на той момент була більшою за 435 км/год, що набагато перевищує максимально заявлені 322 км/год. Випробування проводилися без пілота у кабіні, дистанційно.

Інформація про інцидент з’явилася на сайті Комісії з цінних паперів та бірж США 16 лютого та оформлена по 8-K (звіт про незаплановані події, які можуть мати значення для акціонерів).

«16 лютого 2022 року компанія Joby Aviation, Inc. оголосила, що сьогодні вранці один із її дистанційно пілотованих експериментальних прототипів літаків потрапив в аварію під час льотних випробувань на нашій віддаленій льотно-випробувальній базі в Каліфорнії. Постраждалих не було», — йдеться у звіті.

Joby Aviation не прокоментувала те, що сталося, але судячи з відкритих даних сервісу для відстеження польотів, схоже, прототип з бортовим номером N542AJ виконував випробувальний політ біля аеродрому Скуновер, об’єкта армії США. І робив це на межі можливостей. Цей зразок eVTOL та ще один (N542BJ) отримали сертифікат льотної придатності Федерального управління цивільної авіації США (FAA) та схвалення на польоти від ВПС США. Аеротаксі, що розбилося, було більш старим прототипом. Новий отримав потрібні дозволи у січні 2022 року. Аварія може уповільнити сертифікацію eVTOL Joby Aviation.

Нагадаємо, прототип літаючого автомобіля у Словаччині нещодавно отримав сертифікат льотної придатності.

*

Top