Прототип літаючого автомобіля у Словаччині нещодавно отримав сертифікат льотної придатності
Klein Vision's patent protected AirCar - the dual-mode car-aircraft vehicle.

Компанія вже працює над своїм наступним прототипом з дальністю польоту 1000 км

Сісти в машину й полетіти до місця відпочинку може стати реальністю за кілька років. Прототип літаючого автомобіля зі Словаччині нещодавно отримав сертифікат льотної придатності, що на крок наближає його до виходу на публічний ринок, повідомляє Euronews, передає Hubs.ua.

Сертифікат надано Словацьким транспортним управлінням відповідно до стандартів Європейського агентства з безпеки авіації (EASA).

AirCar вперше потрапив у заголовки газет у липні 2021 року після успішного завершення першого пілотованого випробувального польоту між двома містами Словаччини. З тих пір він здійснив понад 70 годин випробувальних польотів, 200 злетів і посадок, а також круті повороти на 45 градусів.

Антон Заяк, співзасновник Klein Vision, компанії, яка стоїть за літаючим автомобілем, каже, що він і його партнер сподіваються, що AirCar дасть пілоту свободу від заторів і зайнятих аеропортів.

«Я часто літаю Європою, і хотів би мати літаючу машину, аби не чекати таксі чи їхати через перевантажені термінали», – сказав він.

«Колись автомобілі були символом свободи. І якщо у вас є водійські права, ви точно знаєте, що втратили цю свободу, тому що ви часто застряєте в пробці. Наша мета – повернути свободу тим, хто має посвідчення пілота і вміє керувати автомобілем, і в той же час вони можуть злітати та долати відстань у 1000 кілометрів», – додав Заяк.

Нинішній прототип має дальність польоту 500 км і оснащений повністю висувними крилами, двигуном BMW потужністю 160 кінських сил з нерухомим пропелером і балістичним парашутом.

Компанія вже працює над своїм наступним прототипом з дальністю польоту 1000 км і крейсерською швидкістю 300 км/год.

І хоча новий прототип також повинен пройти випробування на льотну придатність, Заяк каже, що було важливо, щоб перший прототип отримав чистий технічний паспорт, оскільки новий автомобіль матиме таку ж геометрію, як і перший.

«Якби ми не отримали цей сертифікат, нам довелося б повернутися до креслярської дошки (для нового прототипу) і працювати над змінами. Тепер ми знаємо, що маємо те, що офіційно прийнято владою», — резюмував співзасновник компанії.

Очікується, що коли AirCar нарешті з’явиться на ринку, коштуватиме приблизно від 600 000 до 700 000 доларів (від 537 900 до 627 655 євро).

Нагадаємо, український стартап COOLON MOTORS розпочав активну розробку двигуна для електромобілів.

*

Top