Компанія Wing планує за 12 місяців створити систему доставки продукції дронами, розраховану на мільйони замовлень

Наразі пілотні випробування проводять в Австралії та Ірландії

Компанія Wing заявила, що протягом 12 місяців розробить технологію управління дронами з доставки різної продукції, яка здатна обробляти мільйони замовлень. Про це пише BBC.

Wing є дочірньою фірмою технологічної компанії Alphabet (також є материнською компанією Google). Wing займається розробкою дронів та систем управління ними UTM (Air Traffic Management – Управління повітряним рухом).

Технологія компанії вже тестується в Логан-Сіті, Австралія. В рамках пілотного проєкту вже доставляється до 1000 пакунків з продуктами харчування в день. Нещодавно компанія розпочала пробні поставки продукції дронами у місті Ласк (Ірландія, неподалік Дубліна).

Також Wing веде переговори з Департаментом транспорту та Управлінням цивільної авіації про узгодження правил, які дозволять доставку товарів за допомогою безпілотників у Великій Британії.

Наразі, під час випробувань, із споживачів не беруть додаткову плату за доставку їжі дронами. У Wing поки не коментують скільки вона буде коштувати у майбутньому. За оцінками експертів, проєкт може окупатись у разі здатності підтримувати мережу з великої кількості поставок.

Мережа доставки, яку розробляє, тестує та намагається масштабувати Wing складається з трьох основних апаратних елементів:

— дрони,  які доставляють продукцію

— майданчики базування, де дрони злітають, приземляються та заряджають батареї

— Автозавантажувачі продукції на дрони. Автонавантажувач нагадує дві вудки, розташовані під V-подібним кутом. Співробітники магазину підвішують невеликі пакунки з продукцією до гака, дрони підлітають та чіпляють їх для подальшої доставки.

У Wing наголошують, що ці елементи вкупі з високим ступенем автоматизації системи дозволяють прораховувати складні алгоритми та найбільш доцільні схеми маршрутів завантаження, доставки, заряджання дронів. Це не просто політ між точками А і Б: від бази завантаження до клієнта й назад .

Програмно-апаратний комплекс дозволяє наземним пілотам контролювати роботу парку безпілотних літальних апаратів. Вони слідкують за тим, щоб дрони працювали безпечно та ефективно, а не просто стежать за польотом одного БПЛА.

Труднощі, з якими вже стикається Wing у пілотних проєктах, це скарги деяких мешканців Логан-Сіті на шум роботи дронів.

Генеральний директор компанії Адам Вудворт, заявив, що розробник докладає багато зусиль, щоб зробити дрон максимально тихим, а програмне забезпечення розроблено таким чином, щоб можна було планувати уникати скупчення безпілотників одним маршрутом. Тобто, щоб їх польоти не проходили постійно над одними і тими ж будинками.

*

Top