Компанія Northvolt працює над розробкою екологічно чистої «дерев’яної» батареї
Завод Northvolt

У якості аноду буде використаний твердий вуглець на основі лігніну – органічна речовина у складі дерев

Шведський виробник акумуляторів Northvolt працює над розробкою екологічно чистих акумуляторів, у яких використовується вуглець, що міститься у деревині, повідомляє видання Electrek.

Разом із фінською лісогосподарською компанією Stora Enso, Northvolt планує масштабувати технологію «дерев’яних» батарей.

Компанія Northvolt – стартап з виробництва акумуляторів. Заснована двома колишніми керівниками Tesla, які працювали на заводі Gigafactory1 (виробництво акумуляторів) американського автовиробника в Неваді.

Стартап швидко знайшов фінансування та розпочав промислові проєкти з декількома виробниками, включаючи Volkswagen, BMW та Volvo.

Northvolt уклала угоду про спільну розробку з компанією Stora Enso для створення акумуляторів з використанням твердого вуглецю на основі лігніну, виробленого з відновлюваної деревини з північних лісів. Мета полягає в успішній розробці та масштабуванні батареї з анодом, який повністю виготовлений із європейської чистої сировини. В результаті компанія розробляє елемент живлення – нижчого за вартістю та екологічно чистого.

Ключовим компонентом таких «дерев’яних» акумуляторів є лігнін – полімер рослинного походження, який міститься в клітинних стінках сухоземних рослин. Дерева на 20-35% складаються з лігніну. Лігнін також є одним із найбільших відновлюваних джерел вуглецю.

Згідно з угодою про розробку, Stora Enso надасть анодний матеріал на основі лігніну з екологічно чистих джерел під назвою «Lignode» , а компанія Northvolt використовуватиме можливості свого заводу у Швеції для проєктування елементів живлення і масштабування технології.

Компанія Stora Enso виробляє лінгін у Фінляндії з 2015 року. Зараз виробнича потужність становить 50 тис тон на рік, тому компаніє має статус найбільшого виробника лігніну в світі.

*

Top