Фінські дослідники почали пілотне виготовлення альтернативних чипів, які дозволять масштабувати виробництво квантових комп’ютерів

Запропоновані мікросхеми з кремнієвих напівпровідників працюють при більш високих температурах

Вчені розробили альтернативу стандартним квантовим чипам, що може зробити виробництво квантових комп’ютерів більш масштабованим і доступним, повідомляє видання Innovation News Network.

Дослідники з Центру технічних досліджень VTT (Фінляндія) розробили технологію для квантових комп’ютерів – SemiQon. Революційним є те, що даний чип квантового процесора виготовлений ​​з кремнієвих напівпровідників. Що значно відрізняється від існуючих підходів, коли розробники моделюють мікросхеми з нестандартних матеріалів. Запропоновані Центром нові чипи більш прості у виробництві, можуть працювати при високих температурах, що робить їх працездатними.

Як повідомляє видання, зараз у світі існує менше, ніж 100 квантових комп’ютерів. Їх створення коштує понад 10 млн EUR. Тому вчені шукають способи як спростити технології виготовлення квантових комп’ютерів для можливості збільшення їх виробництва.

Хімадрі Маджумдар, генеральний директор SemiQon, зазначив, що їх рішення відповідає трьом суттєвим викликам, які зараз уповільнюють розвиток квантових комп’ютерів: масштабованість, ціна та стійкість.

Сучасні квантові комп’ютери чудово справляються із оптимізацією певних математичних задач, наприклад, з вирішенням складних логістичних проблем. У майбутньому вони зможуть точно моделювати віруси, ліки або вирішувати кліматичні проблеми.

Однак наразі через обмежені апаратні можливості сучасні квантові комп’ютери не готові до виконання таких задач. Щоб вони стали по-справжньому корисними, такі процесори повинні працювати з мільйонами кубітів, а не сотнями як зараз. Тобто треба експоненціально збільшити обчислювальну потужність квантових комп’ютерів.

Чипи SemiQon на кремнієвій основі вже почали виробляти на пілотному заводі у Фінляндії.

VTT Technical Research Center of Finland Ltd – державна контрольована некомерційна компанія з обмеженою відповідальністю. Є найбільшою науково-технологічною компанією та дослідницьким центром, що проводить прикладні дослідження у Фінляндії. VTT надає дослідницькі та інноваційні послуги та інформацію для внутрішніх і міжнародних клієнтів і партнерів, як у приватному, так і в державному секторах. Також є частиною інноваційної системи Фінляндії та діє під керівництвом Міністерства економіки та зайнятості. SemiQon – підрозділ VTT.

*

Top