Дослідники знайшли альтернативу технології літієвих акумуляторів

Розробка може виявитись більш дешевою та забезпечити зберігання енергії в електромережах

В Університеті Х’юстона у ході дослідження винайшли альтернативу технології літієвих акумуляторів, повідомляє видання Science Daily.

Літій-іонні батареї наразі є оптимальною та поширеною технологією для живлення електромобілів. Але вони надто дорогі для систем довготривалого зберігання енергії в електромережах, а сам літій стає все менш доступним.

Літій дійсно має багато переваг у порівнянні з іншими технологіями для живлення електромобілів – забезпечує високі густину енергії та потужність. Водночас карбонат літію дуже дорогий. Також багато країн вагаються щодо збільшення видобутку літію через високі витрати на екологічні заходи. Відповідно уряди та бізнес постійно вкладаються у пошук альтернативних варіантів накопичення «чистої» енергії.

Університет Х’юстона (Техас, США) розробив технологію твердотільних натрієво-сірчаних акумуляторів як альтернативу технології літієвих акумуляторів для систем зберігання енергії в електромережах. Дослідження було опубліковане в Nature Communications.

Ян Яо, професор електротехніки та комп’ютерної інженерії Університету, та його колеги розробили однорідний скловидний оксисульфідний натрієвий електроліт, який відповідає низці базових вимог при одночасно більшій щільності струму, ніж цього раніше досягали інженери.

«Нові електроліти для повністю твердих натрієвих батарей мають бути недорогими, легко виготовлятися та мати неймовірну механічну й хімічну стабільність, – сказав Яо, який також є головним дослідником Техаського центру надпровідників при Університеті Х’юстона. – До сьогодні жоден твердий натрієвий електроліт не міг задовольнити всі чотири пункти з цих вимог одночасно».

Дослідження профінансувало Агентство передових дослідницьких проєктів Міністерства енергетики США.

*

Top