Закупівельна ціна соняшникової олії в Україні знизилась

У січні ціни на пальмову олію зрівнялися з цінами на соєву олію

У січні ціни на пальмову олію зрівнялися з цінами на соєву олію, а в лютому соєва олія різко подорожчала, і ціни на неї тепер на 100 $/т вищі, ніж на соняшникову, повідомляє агенція «Аграрії разом», передає Hubs.ua.

Єгипетський GASC 16 лютого провів міжнародний тендер по закупівлі 40 тис т рослинних олій (зокрема 30 тис т соєвої та 10 тис т соняшникової) з поставкою протягом 5-25 квітня, а також внутрішній тендер по закупівлі 3 тис т соєвої та 1 тис т соняшникової олії з поставкою у квітні.

На міжнародному тендері найдешевшою була пропозиція 5,5 тис т соняшникової олії за ціною 1463 $/т C&F та 6 тис т соєвої олії за ціною 1567 $/т C&F, а на місцевому – партії 8 тис т соєвої олії за ціною 1571,79 $/т C&F. Але після переговорів з трейдерами тендер по закупівлі місцевих олій скасували.

На міжнародному тендері GASC придбав 34,5 тис т рослинних олій з поставкою протягом 5-25 квітня, зокрема:

  • 5,5 тис т соняшникової олії у компанії Aston за ціною 1463 $/т C&F,
  • 11 тис т соняшникової олії у компанії Agric SA за ціною 1463 $/т C&F,
  • 12 тис т соняшникової олії у компанії Vittera за ціною 1463 $/т C&F,
  • 6 тис т соєвої олії у компанії Belluno за ціною 1567 $/т C&F.

Закупівельна ціна соняшникової олії виявилася на 104 $/т нижчою, ніж соєвої, що підтримає ціни на українську соняшникову олію. Це позитивно вплине на закупівельні ціни на соняшник в Україні, які знизилися через скорочення попиту з боку переробників, що очікували зниження цін на рослинні олії, особливо соєвої, на тлі рекордного світового врожаю сої. Але прогнози врожаю сої продовжують знижувати, а ціни на соєву олію зростають, що найближчим часом надасть додаткової підтримки ринку соняшникової олії.

Нагадаємо, Роберт Дауні Молодший та Річард Бренсон інвестували у стартап з виробництва олій з бактерій.

*

Top