ЄК визнала газ та атомну енергію “зеленими” інвестпроектами
ЮУАЕС

ЄС буде відмовлятися від таких енергоресурсів, як вугілля

Європейська комісія ухвалила рішення щодо внесення атомної енергетики та природного газу до “Зеленої таксономії ЄС” – класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів, повідомляє Green Deal, передає Hubs.ua.

“Газ та атомна енергія могли б сприяти тяжкому переходу до кліматичної нейтральності. Ми розробили суворі умови для їх включення до таксономії. Для них (атомних та газових енергопроектів – ред) буде встановлено чіткі обмеження і терміни для поетапного виведення з експлуатації”, – заявила єврокомісар із фінансових питань Мейрід МакГіннес.

Вона зазначила, що ЄС необхідно відмовлятися від таких украй шкідливих енергоресурсів, як вугілля, “на яке досі припадає 15% електрогенерації в Європі, і ми маємо це змінити”.

Єврокомісар акцентувала увагу на тому, що таксономія не є обов’язковим інструментом для країн-членів: її роль полягає в тому, щоби підвищити прозорість на фінансовому ринку для приватного сектора, який зацікавлений у сталому інвестуванні.

“Таксономія не є інструментом енергетичної політики ЄС, уся відповідальність за визначення свого власного енергоміксу лежить на країнах-членах. Таксономія також не санкціонує інвестиції в той чи інший сектор і не забороняє інвестувати в інші. Важливо пам’ятати, що таксономія – добровільний інструмент”, – наголосила вона.

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, основні обмеження для газових енергопроектів полягають у тому, що вони мають продукувати не більше ніж 100 г СО2/кВт-год (не більше 270 г СО2/кВт-год при отриманні дозволу на будівництво до 31 грудня 2030 року) і стати низьковуглецевими чи відновлюваними активами до кінця 2035 року.

Для атомних енергопроектів впроваджуються обмеження щодо мінімізації радіоактивних відходів. Крім того, дозвіл на будівництво нових атомних блоків можна буде отримати лише до 2045 року, тоді як ядерні реактори повинні будуть відповідати високим стандартам безпеки.

Рішення про ухвалення делегованого акта для формалізації норм таксономії залишається за Європарламентом та Європейською радою, які мають упродовж чотирьох місяців його ретельно вивчити. Європейська рада може відкинути таксономію, якщо щонайменше 20 країн-членів виступлять проти її норм, або Європарламент щонайменше 353 голосами проти.

За відсутності зауважень делегований акт про ухвалення таксономії набуде чинності з 1 січня 2023 року.

Нагадаємо Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розпочинаючи з цього року націлений інвестувати лише у ті проекти, які відповідають цілям Паризької угоди щодо клімату.

*

Top