ВРП припинила виконувати повноваження. Десять членів пішли у відставку

До прийняття відставки десяти членів ВРП налічувала 15 членів

Вища рада правосуддя (ВРП) прийняла заяви про відставку десяти членів ВРП, у такий спосіб Рада припиняє свої повноваження, — йдеться у повідомленні Ради, передає Hubs.ua.

«Десять членів Вищої ради правосуддя достроково склали повноваження за власним бажанням. Позиція членів ВРП щодо того, що повноваження Етичної ради не мають конституційної основи», — повідомляють у Раді.

У ВРП нагадують, що 8 лютого 2022 року Етична рада розпочала процедури оцінки одночасно всіх членів ВРП, окрім голови Верховного Суду. У такий спосіб, на думку ВРП, можливість подальшого безперебійного функціонування органу ставилася «у пряму залежність від рішень та дій Етичної ради».

«Подальше функціонування ВРП в рамках такої залежності порушує гарантії діяльності її членів, що є неприпустимим. Наведені обставини спонукали до дострокового складання повноважень більшістю членів Ради правосуддя. Рішеннями Вищої ради правосуддя заяви десяти членів Ради про звільнення за власним бажанням задоволені», — інформують у Раді.

До прийняття відставки десяти членів ВРП налічувала 15 членів (шість вакантних посад не було заповнено), отже, наразі їх залишилося п’ятеро, ВРП є неповноважною.

Нагадаємо, у вересні минулого року Венеціанська комісія оприлюднила заяву свого президента Джанні Букіккіо, який закликає Україну негайно створити Раду з етики у рамках проведення судової реформи.

 

*

Top