В Україні дозволили приватні інвестиції у будівництво доріг, - Мінінфраструктури

Нардепи ухвалили законопроект №5090

Верховна Рада ухвалила законопроект №5090, яким дозволяється залучення приватних осіб
інвестицій у будівництво доріг, у тому числі за програмою президента Володимира Зеленського Велике будівництво, — повідомляє прес-служба Мінінфраструктури, передає Hubs.ua.

Документ запроваджує довгострокові зобов’язання державних партнерів (концесійників) у рамках договорів державно-приватного партнерства (ДПП) та/або концесії. Він також вирішує низку проблем, які стримували інвесторів від участі у ДПП та перешкоджали збільшенню масштабів дорожнього будівництва.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков пояснив, що бізнес отримує гарантію того, що держава виконає свої зобов’язання щодо оплати за експлуатаційну готовність, так звані availability payments.

Вже є два пілотні проекти ДПП: маршрути Харків – Дніпро – Запоріжжя та Ягодин – Ковель – Луцьк, які впроваджуються за підтримки IFC та ЄБРР.

Також цього року планують оголосити конкурс на будівництво першої нової концесійної дороги Краків – Львів – Броди – Рівне.

Зазначається, що договори, укладені в рамках ДПП, у тому числі концесійні договори є довгостроковими – в середньому, від 5 до 50 років. Вони можуть передбачати виконання фінансових зобов’язань, зокрема здійснення платежів приватному партнеру, наприклад, плати за експлуатаційну готовність, після введення об’єкта в експлуатацію і до кінця дії договору.

Крім того, у Мінінфраструктурі кажуть, що реалізація законопроекту створить додаткові джерела поповнення держбюджету.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №5090.

*

Top