Термоядерний синтез: Європейський реактор JET побив рекорд

Новий рекорд більш ніж удвічі перевершує попередній, встановлений у 1997 році

Експеримент на об’єктах спільного європейського реактора (JET) в Оксфорді (Великобританія) дозволив встановити рекорд енергії синтезу 59 мегаджоулів, що утримується протягом 5 секунд, — повідомляє Nature, передає Hubs.ua.

В експерименті використовувалася суміш дейтерієвого та тритієвого термоядерного палива.

За словами вчених, результати експерименту є найяскравішою за 25 років демонстрацією потенціалу термоядерної енергії для забезпечення безпечної та стійкої енергії з низьким рівнем викидів CO2.

Новий рекорд більш ніж удвічі перевершує попередній, встановлений у 1997 році. Тоді вдалося синтезувати енергії в 21,7 мегаджоулів, але процес тривав лише частки секунди.

«Якщо ми можемо підтримувати синтез протягом 5 секунд, ми можемо робити це протягом 5 хвилин та 5 годин», — заявив Тоні Донне, керівник програми ядерного синтезу консорціуму EUROfusion, частиною якого є і реактор.

За словами представників консорціуму, термоядерний синтез може забезпечити значну частину світових потреб енергії на багато тисяч років.

Щоб відбувалися реакції синтезу, потрібні надзвичайно високі температури – понад сто мільйонів градусів за Цельсієм, що дозволяє частинкам зливатися один з одним.

Крім цих дуже високих температур, щоб використовувати синтез як джерело енергії, щільність ядер повинна бути досить високою, і обидві величини повинні підтримуватися протягом досить тривалого часу.

Ян Чепмен, генеральний директор Британського управління з атомної енергії, сказав, що результати стали «величезним кроком на шляху до вирішення одного з найбільших наукових та інженерних завдань».

Нагадаємо, Європейська комісія ухвалила рішення щодо внесення атомної енергетики та природного газу до “Зеленої таксономії ЄС” – класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів.

 

*

Top