Стартап Captura запроваджує пілотний проєкт зі зменшення парникових газів за допомогою океану

Нову технологію випробовують у порту Лос-Анджелеса. Світовий океан поглинає значну частку парникових газів

Стартап Captura (США) реалізує новий пілотний проєкт у державно-приватному дослідницькому закладі AltaSea в порту Лос-Анджелеса – запровадження технології виведення вуглекислого газу (CO2) з океану. Цей метод розроблено щоб зменшити вплив парникових газів на зміни клімату.

Про це повідомляє видання The Verge.

Ідея полягає в тому, що фільтрація вуглекислого газу з морської води дозволить океанам поглинати більше парникових газів, зменшуючи їх концентрацію в атмосфері. Як пише The Verge, з часів промислової революції Світовий океан поглинув майже третину викидів парникових газів. Якби морська вода не поглинула таку кількість шкідливих газів, то зміни клімату були б набагато гіршими, ніж є зараз – глобальне потепління вже спричиняє багато погодних катаклізмів.

Здатність океану поглинати CO2, а також технологія Captura, базуються на тому, що будь-який газ тією чи іншою мірою розчиняється в рідині (принцип взаємодії сформульований у законі Генрі). У даному випадку вуглекислий газ переміщується з місця де його концентрація вища до місця де концентрація нижча, для встановлення рівноваги. Оскільки спалювання викопного палива підвищило концентрацію CO2 в атмосфері, океани почали поглинати більше газу.

Нову технологію Captura назвали «прямий забір океану» (direct ocean capture – DOC). В установку DOC забирають певну кількість морської води. Частину води піддають електродіалізу, у результаті чого біля різнополярних електродів утворюються розчини відповідно основ та кислот. Кислоту додають до решти забраної морської води, вона вступає в реакцію з вуглецем, утворюючи CO2 у високій концентрації, який відповідно вивільняється. Captura може зберігати та продавати цей газ як окремий продукт.

Водночас вода з підвищеним кислотним середовищем шкідлива для морських організмів. Тому Captura додає у воду основу, перш ніж повернути її в океан. Коли у морській воді є дефіцит CO2 вона може витягнути більше вуглекислого газу з атмосфери.

Стартап Captura заснований у 2021 році дослідникам Каліфорнійського технологічного інституту. У 2022 році виграв фінансування в $1 млн на конкурсі фонду XPrize, запустивши минулого серпня перший пілотний проєкт у Ньюпорт-Біч (США, штат Каліфорнія).

Заявлений цього року новий пілотний проєкт у AltaSea в порту Лос-Анджелеса приблизно у 100 разів більший, ніж в Ньюпорт-Біч. Пілот підтримується компаніями у сфері видобутку викопного палива – велика газова компанія Southern California Gas (головний спонсор проекту в порту Лос-Анджелеса), нафтогазові гіганти Aramco та Equinor. Проєкт повинен мати змогу виводити з океану близько 100 тонн CO2 на рік (це еквівалентно вихлопам всього від 22 автомобілів на рік).

*

Top