СБУ ліквідувала конвертаційний центр, який спеціалізувався на фіктивному продажу палива

Під час обшуків вилучили печатки й документацію фіктивних фірм

Служба безпеки України (СБУ) викрила в Києві конвертаційний центр, який здійснював фіктивні операції з продажу пального, повідомив прес-центр СБУ.

За попередніми даними, діяльність центру завдала державному бюджету збитків на сотні мільйонів гривень.

«Протиправну діяльність організували керівники кількох столичних комерційних структур. Для реалізації оборудок вони залучили афілійовані фіктивні фірми. Ділки підробляли звітну документацію та вносили недостовірні відомості до Єдиного реєстру податкових накладних. Щоб приховати чорну бухгалтерію, вони використовували індивідуальні сейфи компанії, яка надає послуги зберігання», – розповіли правоохоронці.

Під час обшуків у офісах, автомобілях та місцях проживання учасників схеми виявили комп’ютерну техніку, електронні носії інформації з доказами протиправної діяльності, печатки та фінансово-господарську документацію фіктивних фірм.

Правоохоронці відкрили провадження за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у листопаді СБУ викрила та припинила діяльність конвертаційного центру у Полтавській області. Через нього було виведено «в тінь» щонайменше півмільярда гривень із початку 2021 року.

*

Top