Порошенко повернувся в Україну

Екс-президенту обирають запобіжний захід

Колишній президент України Петро Порошенко прибув в Київ. Він проходить підозрюваним по справі державної зради. За словами колишнього президента, він перебував у Варшаві, де мав зустрічі з польськими політиками, щоб «сформувати потужну коаліцію на підтримку України і протидії Росії».

На прикордонному контролі слідчий вручив колишньому президенту України Петру Порошенку повістку з викликом до суду.

Зазначимо, прикордонники перевіряли паспорт колишнього президента близько 15 хвилин і не віддавали його. Але потім, все ж такий, документ віддали.

Під час проходження паспортного контролю Порошенкові вручили повістку до суду.

Нагадаємо, у грудні 2021 року Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді та фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з ОРДЛО.

За даними слідства, використовуючи президентські повноваження, Порошенко давав доручення щодо зриву поставок в Україну вугілля з ПАР. Потім на вимогу представників РФ, він організував підписання контрактів на постачання вугілля з окупованих територій Донбасу.

За такою схемою у 2014-2015 роках проросійські бойовики «л/днр» були профінансовані на понад 200 млн гривень.

Слідство ведеться за ч.1 та ч.3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України. Ці статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років.

У «вугільній» справі разом із Порошенком проходять підозрюваними нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук, колишній міністр енергетики Володимир Демчишин, бізнесмен Сергій Кузяра.

Печерський суд 6 січня заарештував усе майно Петра Порошенка у справі про держзраду.

Арешт було накладено на майно, яке належить п’ятому президентові відповідно до інформації з реєстрів.

Зараз у суді Порошенку обирають запобіжний захід.

*

Top