Окупація Криму: Нафтогаз розпочинає арбітраж щодо втрачених активів

НАК оцінює свої втрати від анексії півострову у $10 млрд

Арбітражний трибунал у Гаазі розпочинає слухання щодо визначення розміру компенсації Нафтогазу за втрачені активи в Криму, — повідомив голова компанії Юрій Вітренко,  передає Hubs.ua.

НАК оцінює свої втрати від анексії півострову у 10 млрд доларів.

«Нафтогаз у цьому суді вимагає компенсації завданих збитків у понад 10 млрд доларів, включаючи відсотки», — повідомив він.

Вітренко зазначив, що стратегічно важливі енергетичні інвестиції стали однією з основних мішеней РФ під час анексії Криму у 2014 році.

«Росія незаконно привласнила український Крим і вже 8 років користується тим, що належить українцям, у тому числі і національній компанії Нафтогаз. Йдеться про родовища, бурові установки, підземні сховища, кораблі, газотранспортну систему та багато інших об’єктів, які ми поки не можемо використовувати», — уточнив він.

За оцінками Вітренка, рішення арбітражу буде прийнято на початку наступного року, «оскільки це надзвичайно складний процес, що потребує нетривіальних аргументів як юридичних, так і економічних по кожному активу».

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings погіршило довгостроковий кредитний рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК «Нафтогаз України» в іноземній валюті з «позитивного» на «стабільний», підтвердивши рейтинг на рівні «B».

*

Top