Агресія РФ: Норвегія виводить всі активи з Росії

Осло надасть Україні $230 млн гуманітарної допомоги

Норвегія заявила, що Пенсійний фонд країни, що управляє активами на $1,3 трлн, виведе всі свої активи з Росії через розв’язання війни проти України, а також надасть 2 млрд крон гуманітарної допомоги. Про це заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, повідомляє Reuters, передає Hubs.ua.

Російські активи фонду, до яких входять акції близько 47 компаній, а також держоблігації, на кінець 2021 року становили 25 мільярдів норвезьких крон, що еквівалентне $2,83 млрд.

«Ми вирішили заморозити інвестиції фонду (в Росії – ред.) і почали процес їхнього розпродажу», – сказано в повідомленні.

За даними Norges Bank Investment Management, наприкінці 2020 року Фонд володів держоблігаціями на суму 6,7 мільярда крон і акціями на суму 23,3 мільярда крон.

На кінець 2020 року найбільша частка була в Сбєрбанку, де він володів 0,83% банку – фонд був четвертим за величиною акціонером, згідно даних Refinitiv Eikon.

Другий і третій найбільші пакети акцій на кінець 2020 року були в енергетичних компаніях «Газпром» і «Лукойл».

Крім того, прем’єр заявив, що направить 2 млрд крон допомоги з гуманітарною ситуацією в Україні. Це еквівалентно близько $226 млн.

Як повідомлялось раніше, британська компанія «ВР» продає свою частку «Роснєфті».

*

Top