Низка країн закликали громадян залишити Україну. Консульство США призупиняє роботу

Держдеп США наказав виїхати з України дипломатам, які не обіймають критично важливі посади

Фінляндія, Нова Зеландія, Чорногорія, Північна Македонія та Австралія радять своїм громадянам негайно залишити Україну через безпекову ситуацію, передає Hubs.ua.

«Закликаємо негайно залишити країну через подальшу напружену і непередбачувану ситуацію в галузі безпеки в Україні», — наголосили в Посольстві Фінляндії.

«Усім громадянам Північної Македонії, які планують відвідати Україну в майбутній період, рекомендується утриматися від поїздок до країни і, крім того, якщо дозволяють обставини, усім громадянам Північної Македонії, які зараз перебувають в Україні, рекомендується якнайшвидше залишити країну», наголосило МЗС Північної Македонії.

«У зв’язку зі зростанням напруженості та непередбачуваною ситуацією з безпекою МЗС інформує громадян Чорногорії, які проживають в Україні, розглянути можливість тимчасового виїзду з території цієї країни», — заявило МЗС Чорногорії.

«Ми радимо новозеландцям не їздити в Україну через ризик збройного конфлікту. Новозеландці, які зараз перебувають в Україні, повинні негайно поїхати комерційним шляхом, якщо це безпечно»,повідомило МЗС Нової Зеландії.

Посольство Австралії в Україні ще 8 лютого закликало австралійців залишити Україну комерційним чи іншим приватним транспортом через ризик збройного конфлікту.

Водночас посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс повідомила, що залишається у Києві.

«Я залишаюся у Києві і продовжую працювати з основною командою. Посольство продовжує працювати», — написала вона у Twitter.

Раніше посольство Великої Британії закликало громадян залишити Україну.

Водночас, за даними джерела російської державної агенції РИА Новости, співробітники дипмісії Російської Федерації залишають Україну.

«За заявами українських громадян, російські дипломати і співробітники консульств в Україні почали їхати до Росії. Про це, зокрема, свідчать труднощі під час запису на прийом до консульств і посольства», — сказав він.

За словами співрозмовника агентства, на тлі офіційно оголошеної деякими західними країнами евакуації це «наводить на думку про те, що Москва вирішила піти тим самим шляхом».

В свою чергу Державний департамент США розпочав евакуацію американських дипломатів, які працюють у Києві, у зв’язку з загрозою російського вторгнення, повідомляє посольство США в Україні в соцмережі Twitter.

«Сьогодні Держдеп наказав виїхати з посольства США в Києві дипломатам, які не обіймають критично важливі посади, через постійні повідомлення про нарощування російських військових на кордоні з Україною, що вказують на можливість значних військових дій», — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що, незважаючи на скорочення дипломатичного персоналу, основна команда посольства, Держдеп і персонал США в усьому світу продовжать дипломатичні зусилля і допомогу для підтримки безпеки та демократії в Україні.

Бюро консульських справ США також повідомляє, що з неділі, 13 лютого, Держдеп призупиняє надання консульських послуг у посольстві США в Києві.

«Посольство збереже невелику консульську присутність у Львові для вирішення надзвичайних ситуацій, але не зможе надавати паспортні, візові або звичайні консульські послуги», — наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, РФ передумала перекривати Азовське море. З Чорним морем ситуація гірша.

*

Top