На Одещині планують звести курортний комплекс. Забудова може призвести до знищення місцевої екосистеми
Фото: Думская

Дозвіл на будівництво надала Одеська облдержадміністрація

На Жебріянському пересипу в Одеській області планують будівництво грального курорту. Розпорядження про створення держпідприємства «Дунайя», яке має побудувати комплекс, опублікував помічник голови Одеської ОДА Юрій Дімчогло, передає Hubs.ua.

Як повідомляє місцеве видання «Думская», відповідне розпорядження підписав губернатор Сергій Гриневецький.

Згідно з документом, ДП «Дунайя» створено з метою сприяння інвестиціям у розвиток курортно-рекреаційної інфраструктури області. Проте назва підприємства недвозначно свідчить: обласна адміністрація дала зелене світло проекту забудови Жебріанської пересипки — коси, що відокремлює озеро Сасик (Кундук) від моря, і перетворення її на новий курорт — конкурент Затоки та Коблево.

Проєктом передбачається будівництво 80 готелів на 20 тисяч місць, казино та концертного комплексу для 50 тисяч відвідувачів. Обсяг інвестицій оцінюють у 2−3 мільярди доларів.

Зазначається, що Жебріанський пересип не має охоронного статусу, однак разом із озером Сасик входить до європейського та національного переліку природних об’єктів особливого природоохоронного інтересу.

У коментарях виданню «Думская» екологи повідомили, що будівництво у природній зоні може нашкодити місцевим червонокнижним тваринам.

«Курорти у Причорномор’ї, звісно ж, потрібні. Але таким авантюристичним ідеям, з прицілом роздерибанити найцінніші землі, на знищення найприроднішого ресурсу для тих самих курортів, звичайно ж, категорично немає місця», — прокоментував цей проєкт доктор біологічних наук Іван Русєв.

Як зазначила директор розташованого в Бессарабії національного природного парку «Тузловські лимани» Ірина Вихристюк, цю аферу лобіюють давно.

«Загорівся» Саакашвілі ще за часів свого головування в Одеській ОДА, а потім її влили у вуха Зеленському. Цей проект можна назвати «Бандитська Затока-2». Запрацюють на продажі рекреаційних земель одиниці, втратять мільйони, втратить країна! Але хіба це цікавить президента?», — заявила Вихристюк у коментарі «Думской».

Також вона пояснила, що об’єкти «Смарагдова мережа» — перші кандидати на отримання природоохоронного статусу.

«У нас два роки тому ухвалили закон про стратегію екологічної політики до 2030 року. За ним площа земель природно-заповідного фонду в 2020 році вже повинна була бути 6,3 мільйона гектарів, це більше 10% території країни. Виконувати його, схоже, ніхто й не збирається: зараз наприкінці 2021 року заповідний статус мають лише 6,77%». Перетворення коси на суцільний будмайданчик цей унікальний природний об’єкт просто знищить», — додала еколог.

Як раніше повідомлялося, понад 2 млрд гривень збитків завдали порушники природоохоронного законодавства довкіллю протягом трьох кварталів 2021 року.

*

Top