МОЗ планує запровадити єдину електронну картку для пацієнта. Система об'єднує 34 млн пацієнтів

У перспективі це звільнить медичні заклади від паперових картотек

У МОЗ планують запровадити електронні карти, в яких буде зібрано всю медичну інформацію про пацієнта, — повідомила заступник Міністра охорони здоров’я Марія Каркевич, передає Hubs.ua.

За її словами, власником медичної інформації про себе є пацієнт, незалежно від того, лікується він у комунальному чи приватному закладі.

«У перспективі це звільнить медичні заклади від паперових картотек, а пацієнтів – від колекції медичних виписок вдома», – сказала Карчевич.

Вона зазначила, що наразі заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, вестимуть базові медичні записи в електронній системі охорони здоров’я.

«Це велика двокомпонентна система, що містить медичні дані, які раніше зберігалися в паперовій формі. Система об’єднує 34 млн пацієнтів і 5,5 тис. закладів охорони здоров’я», — розповіла чиновниця.

За її словами, наразі до програми приєдналися комунальні медичні установи, в систему внесли вже до 700 млн. медичних записів, у тому числі з приватних клінік.

Зазначається, що таким чином вся медична інформація про пацієнта зберігатиметься в електронній медичній картці, доступ до якої матиме як пацієнт, так і лікарі різних установ. Приєднатися до нової системи медичні установи мають протягом 5 місяців.

«Всі медустанови працюватимуть у рівних умовах, без монополії на інформацію про пацієнта. Держава бере на себе відповідальність за збереження медичної інформації в одному місці», — наголосила Каркевич.

Нагадаємо, телемедицина під час пандемії дозволяє зберегти якість та швидкість надання медичної допомоги.

*

Top