Meta сплатить $90 млн: Facebook звинуватили у порушенні конфіденційності
Фото Reuters

Компанія Цукерберга відмовилася визнати свою провину

Американська корпорація Meta Platforms, Inc, до якої входить соціальна мережа Facebook погодилась виплатити $90 млн за врегулювання позову 2012 року, у якому Facebook звинувачували у зборі даних користувачів поза соцмережею, про це пише The Verge, передає Hubs.ua.

«Позивачі, які постраждали від неналежного відстеження даних Facebook, отримають частки із загальної суми в $90 млн. Meta також буде зобов’язана видалити всі дані, які вона незаконно зібрала від цих користувачів», — йдеться у повідомленні.

«Досягнення врегулювання у цій справі, якій вже більше десяти років, відповідає найкращим інтересам нашої спільноти та наших акціонерів, і ми раді подолати цю проблему», — повідомив речник Meta Дрю Пусатері.

При цьому, компанія відмовилася визнати свою провину, проте погодилася заплатити гроші, щоб уникнути судів надалі.

Нагадаємо, позов на загальну суму $15 млрд було подано у травні 2012 року. До суду звернувся 21 користувач Facebook із 10 штатів Америки, включаючи Каліфорнію, Техас та Алабаму. Відомо, що позивачі завели аккаунти у соцмережі у період із травня 2010 року до вересня 2011 року.

Користувачі звинувачували Facebook у прослуховуванні телефонних розмов за допомогою плагінів для зберігання файлів cookie — плагіни також відстежували відвідування сторінок зовнішніх сайтів, на яких були кнопки від Facebook «Мені подобається».

Позов було відхилено у червні 2017 року після того, як федеральний суддя заявив, що позивачі не довели, що вони сподівалися на конфіденційність або зазнали фінансових збитків. Але у висновку 2020 року федеральний апеляційний суд відновив справу, постановивши, що збір даних Facebook справді завдав «економічної шкоди» і що для такого передбачуваного збору даних потрібна чітка згода користувача, це зазначена в Законі про прослуховування. Facebook оскаржив ці рішення до Верховного суду, який минулого року відмовився розглядати справу, залишивши рішення Дев’ятого округу в силі.

Вважається, що компанія потім передавала отримані дані рекламодавцям.

Як повідомлялось раніше, ринкова капіталізація компанії Meta впала нижче $600 млрд.

*

Top