Квантові технології: український стартап Aegiq прагне замінити цифровий зв’язок у всьому світі на квантовий

Команда Aegiq займається конвертацією квантових технологій у конкретні продукти

Квантова технологія, дуже перспективна галузь фізики. Вчені з усього світу вивчають у лабораторіях квантову механіку та розробляють інновації на основі кванта — неподільної частки, атома або фотона. Українці також зробили свій внесок у розвток цієї галузї, ставши одними з засновників британського стартапу Aegiq, що займається розробкою квантових фотонних технологій, пише itc.ua, пише Hubs.ua.

Зазначимо, смартфони та пласкі телевізори, якими ми користуємося щодня, є результатом вивчення та застосування квантових технологій. Створення квантового комп’ютера дозволить вивчати далекі планети та проводити надшвидкісні обчислення, здатні за лічені секунди розкласти числа 30–40 знаків на прості множники і відкрити доступ навіть до найзахищеніших даних. 

Команда Aegiq займається квантовими розробками і конвертацією цих технологій у конкретні продукти.

У жовтні 2021 року команда отримала нагороду Business Startup Award від Британського інституту фізики за внесок у розвиток квантової науки. Стартап також подав патент на розроблену ним технологію. Про це редакції itc.ua розповів CEO & Co-Founder of Aegiq  Максим Січ.

«Ще будучи студентами, ми знали, що квантові технології 2.0 ось-ось стануть реальністю. Вже тоді почали з’являтися перші стартапи та компанії, які працювали з квантовими обчисленнями та комунікаціями. Ми спостерігали за тим, як цей ринок поступово розвивався – починали з’являтися інвестиції та інвестфонди, які вкладали гроші в deeptech-стартапи, і зокрема в квантові технології», — повідомив CEO компанії.

Наразі у команді працює 8 людей, продовжується набір нових, як повідомлють засновники — надалі з’являтимуться нові вакансії.

«У нас є свої виробничі потужності та власний технологічний процес. Використовуючи їх, ми маємо можливість виготовляти наноструктуру у напівпровідниках, яка заснована на квантовій інтегральній фотоніці та використанні однофотонних джерел. Завдяки цьому ми можемо створювати цілу низку фотонних мікрочіпів, які можуть бути вбудовані в системи зондування, квантової обчислювальної техніки чи квантових засобів зв’язку. Ми також адаптуємо вже існуючі виробничі можливості для застосунків на квантовому рівні. Квантові технології можна використовувати ще й на виробництві для точного калібрування якихось деталей та компонентів інших квантових систем. На це буде націлений один з наших перших продуктів – джерело одиничних фотонів для наукових досліджень – де у нас вже є попередні замовлення», — повідомили в Aegiq.

«Важко сказати, скільки буде коштувати, наприклад, квантовий комп’ютер або супутні квантові послуги. Найвірогідніше, що відбудеться така сама еволюція як завжди. Це точно не буде дуже дешевим спочатку, але по мірі розвитку технології, вона ставатиме якіснішою, швидшою і доступнішою», — повідомила команда стартапа.

Квантові технології використовують для оптимізації виробничих процесів (наприклад, для прокладання складних маршрутів для кур’єрів чи роботи великих складів). Сучасним комп’ютерам важко обрахувати подібні задачі, оскільки необхідно врахувати кількість варіантів маршрутів і можливих варіантів зупинок зростає по експоненті, і для масштабних компаній це стає проблемою.

«Квантові технології також можна застосувати на для оптимізації іновестиціних портфелів при роботі на біржах. Наприклад, ви хочете придбати акції, але на біржі доступна безліч варіантів. Які купити акції і коли їх продати, щоб заробити якомога більше? Якщо до тисяч різних компаній додати попередню історію акцій, економічну динаміку, динаміку сектору і т.д., то виникає задача яку під силу вирішити тільки вже квантовим технологіям», — додали автори проєкту.

У Aegiq переконані, що квантові технології призведуть до значних успіхів у фінансовій, оборонній, аерокосмічній, енергетичній, інфраструктурній та телекомунікаційній сферах.

Як повідомлялось раніше, стартап з українськими фаундерами залучив $4,8 млн.

*

Top