Кулеба та Боррель обговорили безпекову ситуацію України

Глава дипломатії ЄС закликав РФ виконати Мінські домовленості

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із главою дипломатії Європейського Союзу Жозепом Боррелем, про це Кулеба сповістив у Twitter.

«Провів телефонну розмову з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем. Головна тема — безпекова ситуація. Ми обоє погодилися з ключовим принципом: рішення щодо безпеки України можуть ухвалюватися лише за участю України, а рішення щодо безпеки Європи загалом — за участі ЄС», — написав Кулеба.

Боррель під час телефонних переговорів із Кулебою підтвердив тверду позицію ЄС з підтримки суверенітету та територіальної цілісності України на тлі нарощування РФ військових сил навколо кордонів України, ця інформація оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«… Високий представник (Боррель — ред.) підтвердив тверду та сталу підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Він наголосив, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме масивні наслідки та важку ціну», — йдеться у повідомленні.

Також Боррель підкреслив, що Росія має здійснити деескалацію та повністю виконати Мінські домовленості.

У Брюсселі зазначили, що Євросоюз «тісно координує свої дії з трансатлантичними та іншими партнерами, які розділяють ті самі ідеї, зокрема щодо двох проектів договорів, що стосуються архітектури європейської безпеки, представлених Росією».

Глава дипломатії ЄС повторив озвучену раніше тезу про те, що будь-яка реальна дискусія про безпеку в Європі має ґрунтуватися на зобов’язаннях у рамках ОБСЄ та ООН як основ архітектури європейської безпеки, а не призводити до їх розмивання.

Він підтвердив, що ЄС, як і раніше, відданий праву кожної країни робити свій суверенний вибір у зовнішній політиці та безпеці.

Сторони домовилися залишатися у тісному контакті.

Як повідомлялось раніше, Боррель та Блінкен обговорили підтримку України на тлі агресії РФ.

«Росія має знизити напругу та повністю виконувати Мінські домовленості. Ми домовилися про подальшу координацію наших дій і про те, що дискусія щодо європейської безпеки відбуватиметься за координації та участі ЄС», — заявив Боррель.

*

Top