Краудфандинг біткойнів для України: на тлі зростаючої агресії РФ зростає пожертвування криптовалюти на підтримку військових
Фото euronews, (Copyright SERGEI SUPINSKY / AFP)

За отримані кошти купується військове спорядження та медичні засоби для ЗСУ

На тлі зростаючої агресії зі сторони Російської Федерації та напруженій ситуації вздовж українського кордону, українські волонтерські та хакерські групи відбиваються шляхом краудфандингу Bitcoin (BTC) для підтримки військових, повідомляє euronews, передає Hubs.ua.

У звіті, опублікованому у вівторок дослідником блокчейну Elliptic, йдеться про те, що значимість цифрових валют зростає як метода фінансування для волонтерських груп, які підтримують уряд України, оскільки зростають побоювання щодо нападу російських військ, зосереджених поблизу кордону нашої держави.

«Криптовалюта особливо підходить для міжнародного збору коштів, — повідомив головний науковець Elliptic Том Робінсон, — тому що вона не поважає національні кордони та стійка до цензури — немає центрального органу, який міг би блокувати транзакції, наприклад, у відповідь на санкції».

Як зазнчають фінансові аналітики, перевага залучення коштів у криптовалютах полягає в тому, що їх набагато важче конфіскувати.

За словами Elliptic, Центр «Миротворець» зібрав щонайменше $267 тис (€233 тис) за рахунок понад 100 біткойн-пожертв, але його представники покищо не відповіли на запит прокоментувати крипто-пожертвування або їх збір коштів у традиційних валютах.

Інша група, яка діяла в інтересах України, «Білоруські кіберпартизани» зібрала біткоїнів на суму еквівалентну $155 тис (€135,00).

Групи переважно не збирають гроші в традиційних валютах, оскільки «важко створити безпечний метод», — сказала Юліана Шеметовець, речник однієї з груп.

Група надає адресу цифрового гаманця біткойн для пожертв у додатку для обміну повідомленнями Telegram і в своїй стрічці Twitter, на яку підписані майже 67 000 осіб. За останні шість місяців компанія зібрала $84 тис (€73 450) в криптовалюті, повідомляє Elliptic.

Інша група, Український кібер-Альянс, за минулий рік зібрала майже $100 тис (€87 тис), повідомляє Elliptic.

Сторінка групи у Facebook описує її як «спільноту українських хактивістів із різних українських міст і частин світу» та вказує адресу цифрового гаманця біткойн.

Минулого року речник Альянсу заявив інтерв’юерам, що група мала на меті отримати інформацію про російських безпекових і політичних діячів і передала інформацію українським військовим.

У відповідь на електронний лист Reuters Альянс заявив, що ніколи не проводив «масову краудфандингову кампанію» із залученням криптовалют, хоча він приймає цифрові токени від приватних донорів.

Активісти багатьох груп використовували пожертвовану криптовалюту для оснащення української армії військовим спорядженням, медичними засобами та безпілотниками, також для фінансування розробки додатка для розпізнавання облич, який буде використовуватися для ідентифікації російських найманців або шпигунів.

Як повідомлялось раніше, у США конфіскували біткоїни на суму $3,6 млрд.

*

Top