Експорт української агропродукції до ЄС зріс на 33% - УКАБ
Фото: Аgroportal

В цілому агроекспорт україни Європи сягнув $8,3 млрд

У 2021 році експорт української агропродовольчої продукції до країн Європейського Союзу у грошовому вимірі збільшився на 33% порівняно із 2020 роком і сягнув 8,3 млрд дол. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ), передає Hubs.ua.

Зазначається, що частково таке зростання зумовлене збільшенням вартості більшості категорій товарів на світовому ринку, частково – збільшенням відвантажень. При цьому, Україна закрила 9 квот на безмитний експорт до ЄС на такі позиції як мед, крупи і борошно, крохмаль, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, м’ясо птиці (частини), оброблена продукція із зернових.

«Якщо порівнювати з 2020 роком, то змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС цукру та кукурудзи, а точніше з їх неповним використанням. Щодо цукру, то квота в 2021 році була використана на 87% через дефіцит на внутрішньому українському ринку даного виду продукту. В той же час, квота на кукурудзу була «закрита» лише на 5% через підвищений попит на цей вид зернових в 2021 році та наявності більш привабливих експортних каналів для українських аграріїв», — розповідає Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Варто відмітити, що частина квот користується підвищеним попитом і використовується дуже швидко. Зокрема це стосуються меду, річна квота на який знову закрита в перших числах січня 2022 року, як і в минулому році. Окрім меду, станом на 18 січня 2022 року повністю використана квартальна квота на м’ясо птиці (частини) та яйця курячі.

Як повідомлялось, за результатами 2021 року, агросектор залишився однією із ключових галузей в зовнішньоекономічній діяльності України. Так, за минулий рік було експортовано агропродукції на загальну суму $27,8 млрд.

*

Top