Бізнес закликає врегулювати питання аграрних розписок

Парламентарії спільно з ринком напрацювали відповідний законопроект №2805-д

Представники бізнесу запропонували законодавчо врегулювати питання аграрних розписок (електронні цінні папери, які дозволяють аграрним виробникам залучати фінансування під заставу майбутнього врожаю). За даними Міжнародної Фінансової Корпорації, лише протягом 2021 року агровиробники видали 2,400 розписок на загальну суму понад $600 млн., — повідомляє Європейська Бізнес Асоціація, передає Hubs.ua.

«Спілкуючись з бізнесом в Асоціації ми бачимо, що попит на використання цього інструменту є. Однак, реалізувати його в повній мірі не дозволяють наявні законодавчі обмеження. Тож для модернізації інструменту парламентарії спільно з ринком напрацювали відповідний законопроект №2805-д, на прийняття якого очікує бізнес», — наголосила Ірина Душник, виконавчий директор Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації.

Зокрема, в законопроєкті йдеться про усунення колізії — норми ЗУ «Про аграрні розписки» щодо семиденного строку для примусового виконання зобов’язань за аграрною розпискою та 30-денного строку очікування для отримання нотаріального напису відповідно до ЗУ «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень». Законопроєкт №2805-Д прикінцевими положеннями пропонує внести зміни ЗУ «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», щоб норми цього ЗУ не були застосовні до операцій з розписками. А отже, негайне отримання кредитором виконавчого надпису на аграрній розписці буде врегульовано також і загальними нормами українського законодавства. Законопроєкт також передбачає усунення відповідальності третіх осіб за придбання продукції, яка, ймовірно, може вважатися заставою за агарними розписками, оскільки відсутній дієвий механізм визначення та виокремлення частини заставленого зерна — це продукція, яка характеризується лише родовими ознаками від загального його об’єму.

Більше того, законопроєкт визначає аграрні розписки неемісійним цінним папером, що існує у формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок. Завдяки інтеграції Реєстру аграрних розписок з рядом державних систем, обмін даними та верифікація даних користувачів буде автоматизована, підвищуючи прозорість та надійність інструменту. Користувачі аграрних розписок матимуть можливість здійснювати операції безпосередньо через власні кабінети у Реєстрі аграрних розписок. Це пришвидшить використання аграрних розписок, а також дозволить значно знизити вартість операцій з розписками.

Загалом, визначені в законопроєкті зміни дозволять збільшити обсяги фінансування агровиробників від місцевих та міжнародних трейдерів, зроблять інструмент дешевшим, а також вирішать наявні «вузькі місця» зі збутом продукції, які мають агровиробники, що працюють з розписками.

Європейська Бізнес Асоціація концептуально підтримує ініційовані зміни до законодавства щодо функціонування і обігу агарних розписок в рамках законопроєкту №2805-Д. Тож бізнес дуже чекає на прийняття законопроєкту №2805-д Верховною Радою у першому читанні вже найближчим часом.

Нагадаємо, державна підтримка сільгоспвиробників у 2021 році перевищила 4,6 млрд грн, але запити аграріїв на державну допомогу становили близько 7 млрд грн.

 

*

Top