Європейська бізнес асоціація просить парламентарів розблокувати для бізнесу процедуру оцінки впливу на довкілля. Детальний опис проблеми

В умовах війни необхідно терміново мінімізувати частину бюрократичних процедур

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) звернулась до представників парламенту з проханням змінити законодавство для вирішення проблем зі здійсненням процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД). Про цей Hubs.ua повідомили в ЄБА.

«Наразі бізнесу необхідно терміново переплановувати свою діяльність, здійснювати релокацію підприємств в більш безпечні регіони країни», – актуалізували проблему в асоціації.

Як пояснили в ЄБА, внаслідок військового вторгнення росії в Україну та в цілях національної безпеки, 23 березня 2022 року Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України було обмежено доступ до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Для отримання можливості працювати із системою, компанії мають надіслати запит, заповнивши спеціальну форму. При цьому, уряд забороняє отримання висновку ОВД, який є дозвільним документом, на основі подання декларації.

Відтак, протягом вже більше 70 днів військового стану спостерігаються певні труднощі з проходженням ОВД, зокрема:

  1. В зонах активних бойових дій призупинено процедури ОВДяк нові, так і вже розпочаті до введення воєнного стану, у тому числі через фізичну відсутність доступу до робочих приміщень та документації. За попередньою інформацією, розглядається можливість передачі справ з ОВД від уповноважених територіальних органів (ОДА) до уповноваженого центрального органу (Міндовкілля). Але наразі правове регулювання цього питання відсутнє. Окрім цього, доречно також перейти на електронний документообіг.
  2. Затримується видача висновків з ОВДв рамках процедур, де громадське обговорення завершилося до введення воєнного стану або має завершитись у цей час. Відповідно до Закону про ОВД, висновок з ОВД видається протягом 25 робочих днів з дня завершення громадського обговорення. У цьому контексті доцільно було б скоротити ці строки, зважаючи на фактичну відсутність громадського обговорення як такого.
  3. Неможливо виконувати вимоги підготовки звіту з ОВД та післяпроєктного моніторингу, у тому числі польові дослідження через замінування територій, їх тимчасову окупацію або ведення бойових дій, а також відсутність спеціалістів. Логічно, аби вимоги до здійснення цих етапів ОВД були спрощені.
  4. Обмеження участі громадськості у процедурі ОВД(відсутність доступу до Реєстру з ОВД та участі у громадському обговоренні) наразі законодавчо не врегульоване і може призвести до потенційних судових позовів від громадськості з метою скасування висновків з ОВД, отриманих підприємствами у період військового стану та після його завершення.

«Бізнес розуміє складну ситуацію, що наразі склалась через війну, однак все ж бюрократичні процедури варто мінімізувати, аби великі, бюджетоутворюючі підприємства, могли продовжувати працювати, забезпечувати робочими місцями наших громадян, сплачувати податки у державний та місцеві бюджети», – наголошують в ЄБА.

*

Top