В Мінінфраструктури розкрили ціну металургійних шлаків для траси Н-31 – документ

Використання металургійних шлаків при будівництві автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решитилівка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області відбувається з 2018 року, і за цей час було використано майже 250,7 тис. куб. м металургійних шлаків. Вартість одного кубу складає 180 грн.

Про це йдеться у відповіді Мінінфраструктури на запит Hubs про деталі будівництва автодороги державного значення Н-31 з використанням доменних шлаків (див нижче скан документу).

«Відпускна ціна металургійних шлаків, за якою ТОВ «Автомагістраль-Південь» у 2018-2020 роках їх придбала, становила 180,00 грн./м3… Для будівництва автомобільної дороги… ТОВ «Автомагістраль-Південь» використовуються металургійні шлаки Дніпровського металургійного комбінату ім. Дзержинського», – пише у відповіді заступник міністра інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Клімашевський.

Hubs повідомляв, що створене Укравтодором у квітні 2020 року ДП «Нові технології дорожнього будівництва» налагодило процес поставки металургійних шлаків для закочування їх в українські автодороги. Підприємство отримує металургійні шлаки від АТ «АрселорМіттал» на підставі договору про пожертву. Станом на 31 жовтня ДП використало 95,62 тис. т шлаків. При цьому, як заявив Укравтодор «металургійні шлаки обліковуються за ціною – 4,93 грн./т… Вартість навантаження та транспортування – 41 грн./т».

Також як пише в відповіді Мінінфраструктури, «технічний нагляд за будівництвом усіх об’єктів будівництва здійснюють працівники Служби (Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській обл. – Ред.) – сертифіковані спеціалісти з технічного нагляду за будівництвом автомобільних доріг». Авторський нагляд за будівництвом дороги ведуть розробники проектної документації на підставі укладених договорів, а саме: ДФ ДП «Укрдіпродор»-«Дніпродіпродор» та ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Трансінжиніринг».

«Контроль відповідності металургійних шлаків вимогам ДСТУ здійснюють: виробник з наданням сертифікату відповідності, підрядник (вхідний контроль), лабораторія з контролю якості виробництва Служби (приймальний контроль)», – заявляють в Мінінфраструктури.

За 2018-2020 роки було виконано 13 експертиз проектів будівництва різних ділянок автодороги H-31. Експертизи відбувалися без проведення закупівель. Загальна вартість проведених експертиз сягає 4 млн грн.

Як з’ясував Hubs, компанія «Трансінжиніринг», яка безпосередньо займається проектуванням та авторським наглядом за будівництвом вказаного відрізка автодороги Н-31 представлена у так званій в Технічній раді Укравтодору. Очолює Технічну раду голова Укравтодору Олександр Кубраков. А директор «Трансінжинірингу» Олег Островерхий є його заступником у Техраді .

Hubs писав, що у травні 2020 року ця Техрада погодила використання металургійних шлаків на експериментальній ділянці національної дороги Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя довжиною 7,3 км. Техрада рекомендувала, що шар цементобетону дорожнього (укочуваного) має складати 20 см. Це суперечить вимогам Державних будівельних норм. Зокрема, ДБН В.2.3-4:2015, який містить чітку вимогу про 26 см. Учасники Технічної ради звернули увагу на відсутність нормативних документів, технології та досліджень щодо виготовлення та влаштування цементобетону з використанням шлаків.

Про ризики використання шлаків у дорожньому будівництві Hubs також розповіли українські вчені (див. тут і тут).

Згодом, у жовтні Укравтодор визначив ДП «Укрдержбудекспертиза» переможцем тендеру на експертизу проектної документації з капремонту цієї ділянки автодороги H-23. У приведеному кошторисі вказано, що капремонт обійдеться в 354 млн грн. По факту підписання договору на експертизу САД у Дніпропетровській області (САД) фактично засекретив проектну документацію на цю експериментальну ділянку. ДП «Укрдержбудекспертиза» також представлена в Технічній раді Укравтодору – директором філії «Укрдордержбудекспертиза» Ігорем Котулом.

Також ми повідомляли, що у жовтні Укравтодор провів тендер на будівництво завершальних 29,5 км магістралі Н–31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка» (від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області на ділянці км 28+600 — межа Дніпропетровської області). Саме про цю дорогу на наш запит і відповів Мінінфраструктури. Переможцем тендеру на проектування та будівництво цієї ділянки з використанням металургійних шлаків стало ТОВ «Автомагістраль-Південь» з пропозицією біля 10,6 млдр грн. Згідно тендерній документації загальна площа дороги, де планується використати шлак в шарах товщиною від 20 до 26 см, перевищує 846 000 кв. м.

Але як, пише видання «Наші гроші», ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва Укравтодору заборонено реалізовувати роботи по цьому тендеру. Рішення прийняте у зв’язку з судовим розглядом позову «Блек Сі Консорціуму» (належить турецькій «Makyol» та групі Олександра Ярославського), якого не допустили до участі в аукціоні.

*

Top