НКРЕКП вводить низку обмежувальних заходів на ринку електроенергії

Заходи спрямовані на подолання профіциту на ринку електроенергії та стабілізації цін

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг запровадила обмежувальні заходи, спрямовані на подолання профіциту на ринку електроенергії та стабілізації цін, передає Hubs.ua.

За інформацією комісії, наприкінці січня – на початку лютого 2022 року на ринку електричної енергії внаслідок значного профіциту виникла ситуація, за якої спостерігається перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та, відповідно, значне коливання цін.

В окремі періоди обсяги продажу на внутрішньодобовому ринку (ВДР) зрівнювались з обсягами продажу на ринку на добу наперед (РДН), що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.

З метою оперативного врегулювання ситуації НКРЕКП 4 лютого 2022 року прийняла рішення запровадити низку тимчасових заходів, що мають усунути негативні явища на ринку електричної енергії та стабілізувати ціноутворення на ньому.

Зокрема, Регулятор:

  • передбачив в торговій зоні «ОЕС України» тимчасове застосування мінімального цінового обмеження на ВДР на рівні не нижчому ніж ціна РДН (не менше від значення 105% від ціни РДН);
  • збільшив цінові обмеження на балансуючому ринку;
  • скоригував алгоритм розрахунків плати за небаланси під час профіциту на ринку електричної енергії;
  • запровадив практику перевірки походження обсягу продажу електричної енергії на добу постачання у заявках на продаж учасників РДН/ВДР.

Відповідні зміни були внесені до постанови НКРЕКП від 08 квітня 2020 року № 766 «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

«Питання про ситуацію на ринку електричної енергії будуть внесені до порядків денних засідань Комісії, що будуть проводитись кожного дня на наступному тижні з метою забезпечення оперативного реагування за результатами моніторингу.

В разі збереження негативних тенденцій на ринку Регулятор буде вживати кроків щодо подальшого збільшення відповідальності учасників ринку електричної енергії», — заявив Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк під час розгляду цього питання.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за зверненнями споживачів проведе позапланові перевірки 13 обленерго.

 

Один коментар;

  1. Вита said:

    Всё через одно место! Если много электроенергии, то продавайте её дешевле! Так нет же!!! Сдохнут, но не дадут украинцам что-то дешевле!!!

*

Top