Імпорт газу: Нафтогаз почав купувати валюту

Намагаються уникнути потрясінь на ринку

НАК Нафтогаз почав купувати валюту для імпорту природного газу, щоб у майбутньому на ринку не було потрясінь, — сказав заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій в інтерв’ю для ZN.UA, передає Hubs.ua.

«Це питання ми, безумовно, розглядаємо і перебуваємо в контакті з колегами з НАК Нафтогаз України. Я не думаю, що будуть якісь суттєві потрясіння», – розповів Гелетій.

Як уточнив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, регулятор закладає у своїх прогнозах ціну на газ на рівні близько 850 доларів за тисячу кубометрів. Така ціна, навіть така, не є критичною для платіжного балансу України.

«Багато в чому зростання імпорту в нашому платіжному балансі за рахунок газу та інших енергоносіїв перекриватиметься високими надходженнями від експорту зернових, олійних, адже цінова кон’юнктура на цих товарних ринках залишається дуже сприятливою», – пояснив Ніколайчук.

У Нацбанку враховують рекордні врожаї, які були у попередні роки, і мають надію, що надалі зростуть грошові перекази від заробітчан і експорту IT-послуг.

Ніколайчук вважає, що всі ці чинники значно компенсують підвищення платежів за енергетичний імпорт.

Нагадаємо, Укргазвидобування на Харківщині запустило у роботу нову свердловину глибиною 5200 м, яка забезпечує видобуток 160 тис. куб. м газу на добу.

*

Top