Завдяки енергії зі сміття підприємство у Хмельницькому заробило понад 6 млн грн

Природний газ метан, що виділяється на полігоні із побутових відходів, переробляють в електрику

Понад 4 роки з полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому здійснюється видобуток звалищного газу. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук, передає Hubs.ua.

Чиновник розповідає, що це не лише позитивно впливає на екологію (завдяки видобутку зводиться до мінімуму ймовірність пожеж на полігоні та скорочуються викиди СО2) — це ще й суттєва інвестиція для підприємства.

«Принцип роботи установки такий: із більше як 80 свердловин глибиною 12 м здійснюється видобуток метану з тіла полігону; далі установка переробляє його в електричну енергію та продає в мережу за “зеленим тарифом”. За годину установка викачує 300 м³ метану, після переробки це близько 500 кВт електроенергії. Договором передбачено, що 13% від одержаних коштів отримує комунальне підприємство “Спецкомунтранс”. За час роботи установки згенеровано понад 9 500 000 кВт/год, а надходження коштів від ТОВ “Біогаз Енерджі” склало понад 6 млн грн, за минулий рік — 2 млн грн. Отримані кошти підприємство спрямовує на потреби полігону», — ділиться досвідом Ваврищук. tweet

Також він зазначає, що відповідно до звіту про виконання заходів “Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Хмельницького” за 2016-2020 роки завдяки таким інноваціям відбулося скорочення викидів CO2 на 405032 тонни.

Нагадаємо, раніше Hubs.ua повідомляв про те, що чверть спожитої енергії в ЄС надходить з відновлюваних джерел.

*

Top