Чверть спожитої енергії в ЄС надходить з відновлюваних джерел, – Eurostat

Частка енергії з ВДЕ в загальному енергобалансі продовжує зростати

Відновлювані джерела енергії (ВДЕ) у 2020 році задовольнили потреби Євросоюзу в енергії на 22,1%, їхня частка в енергобалансі продовжує зростати у міру активізації «зеленого» переходу в рамках стратегії Green Deal, свідчать дані Статистичного управління ЄС (Eurostat), пише greendeal, повідомляє Hubs.ua.

Eurostat визначає як ВДЕ енергію сонця та вітру, гідроенергію та енергію припливів, геотермальну енергію, тепло довкілля, біопаливо, а також енергію, що отримується в результаті утилізації сміття.

Як зазначено у доповіді, ЄС перевиконав цільовий показник за часткою ВДЕ на 2 п.п. до 2020 року. Йдеться про енергоспоживання у сферах електрогенерації, транспорту, опалення та охолодження будівель.

Eurostat зазначає, що всі країни, окрім Франції, виконали чи перевиконали свої національні цільові показники на 2020 рік. Франція, зокрема, де у 2020 році 19,1% енергії споживалося з ВДЕ, не змогла довести їхню частку в енергоспоживанні до 23%.

Країни-лідери з енергоспоживання із ВДЕ: Швеція (60,1%), Фінляндія (43,8%), Латвія (42,1%). Найменша частка ВДЕ з енергоспоживання зафіксована на Мальті (10,7%), Люксембургу (11,7%) та Бельгії (13%).

Крім того, в Eurostat зазначають, що у 2020 році з відновлюваних джерел було спожито 37,5% усієї електроенергії. При цьому вітряні електростанції та гідроелектростанції виробили 69% відновлюваної електроенергії, сонячні – 14%, тоді як на частку біоенергетики та інших ВДЕ припало по 8%.

Країни-лідери із споживання електроенергії із ВДЕ: Австрія (78,2%), Швеція (74,5%), Данія (65,3%), Португалія (58%), а також Латвія (53,4%). Найменша частка ВДЕ з електроспоживання спостерігається на Мальті (9,5%), Угорщині (11,9%), Кіпрі (12%), Люксембургу (13,9%) та Чехії (14,8%).

Eurostat також згадує про електроспоживання в країнах-членах Європейської асоціації вільної торгівлі, які не входять до складу ЄС, але мають доступ до єдиного європейського ринку. Так, у Норвегії та Ісландії частка ВДЕ-генерації перевищує споживання. Таким чином, ці країни споживають 100% електроенергії із ВДЕ. При цьому частка ВДЕ у загальному енергоспоживанні Норвегії та Ісландії становить 77,4% та 83,7% відповідно.

Крім цього, аналітики Eurostat зазначають, що Євросоюзу вдалося здійснити мету у сфері «озеленення» транспортної галузі. Так, у 2020 році 10,2% енергії у сфері транспорту споживалося з ВДЕ, на 0,2 п.п. більше, ніж планувалося. Йдеться про споживання рідкого біопалива, водню, біометану, «зеленої» електроенергії та інших.

Серед країн, що лідирують із «озеленення» транспорту, виділяється Швеція, де транспорт споживає 31,9% енергії з ВДЕ, Фінляндія (13,4%), Нідерланди (12,6%), тоді як унизу списку розташувалися Греція (5,3%), Литва (5,5%), Польща та Хорватія (6,6%).

Як повідомлялось раніше, Україна збільшила виробництво електроенергії.

*

Top