В GNT Group заявили, що готові погашати кредит перед Argentem та Innovatus будь-яким цивілізованим способом

На думку власників групи кредитори намагаються знецінити бізнес для непрозорого його перепродажу

GNT Group готова погашати кредит будь-яким цивілізованим способом перед кредиторами – Argentem Creek Partners (ACP) і Innovatus Capital Partners (Innovatus). Про це у своєму інтерв’ю Бізнес Цензору заявили власники GNT GroupВолодимир Науменко та Сергій Гроза.

«Насамперед акцентую увагу на тому, що GNT Group і ми, як власники, готові погашати кредит будь-яким цивілізованим способом і перед ACP, і перед другим кредитором – Innovatus Capital Partners (Innovatus)…  У держорганах нас почули і вже запропонували стати медіаторами у цій суперечці. Ми також зі свого боку готові на будь-яку відкриту взаємодію. Але поки що не бачимо такої готовності з боку АСР та Innovatus», – заявив Володимир Науменко.

Бізнесмени нагадали, що кредит в $75 млн у ACP був отриманий у 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала цей кредит. А у Innovatus – у 2021 році на $20 млн під заставу подвійного покриття зерном та корпоративними правами. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи «зернового коридору» з’явились можливості розрахунків по кредитам. Проте у кінці грудня кредитори, у розпал роботи «зернового коридору», несподівано розпочали примусове стягнення боргів.

«Ще в першій половині грудня ми говорили про реструктуризацію боргових зобов’язань, щоб не втратити робочий капітал GNT Group, що призвело б до зниження показників її діяльності… А наприкінці грудня кредитори за всіма ознаками розпочали рейдерське захоплення компанії… Їхні агресивні кроки виявилися для нас несподіванкою і вже точно були не обов’язковими», – каже Сергій Гроза.

На думку власників GNT Group такі дії створюють загрозу роботі «зернового коридору».

«Спроба заблокувати роботу зернового терміналу в порту справді створює загрозу роботі «зернового коридору» та, відповідно, виконанню Україною взятих на себе зобов’язань щодо забезпечення світової продовольчої безпеки», – зазначив Науменко.

Водночас власник бізнесу наголосив, що наразі відвантаження зернових в Одеському морському торговому порту з терміналу групи йде під контролем професіоналів GNT Group, вони ж забезпечують безперебійну роботу «зернового коридору».

«Ні пан Паттон (регіональний керівник Argentem Creek Partners Джон Паттон. – Ред.), ні незаконно призначені ним за реєстрами в компанії українські юристи з нульовим досвідом роботи на логістичному ринку не здійснюють цю діяльність», – підкреслив Науменко.

Як раніше повідомляли в GNT Group, для недопущення блокування роботи зернового терміналу компанія оскаржує в судах наявні на сьогодні незаконні рішення реєстраторів та судів, які ініційовані ACP. Власники групи вважають, що кредитори намагаються знецінити бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.

У січні 2023 року стало відомо, що «Кернел» підписав угоду з кредиторами про звільнення від погашення до 30 червня 2023 року двох траншів гарантованих кредитів по $300 млн кожен. Як повідомив холдинг на Варшавській фондовій біржі, відстрочка платежів за боргами потрібна через складнощі, пов’язані з російським вторгненням в Україну і логістикою при експорті зерна та олії.

У жовтні минулого року «Нібулон» найняв найбільший у світі незалежний інвестиційний банк Lazard для аудиту компанії та реструктуризації боргів. Загальна сума заборгованості компанії фінансовим установам, включаючи Міжнародну фінансову корпорацію та ЄБРР, складає біля $500 млн.

*

Top