Паттон на інвестиційній конференції не пояснив навіщо під час війни ACP почав банкрутити українські компанії GNT Group
Джон Паттон, регіональний директор американського фонду Argentem Creek Partners

За даними ЗМІ, агент від ACP – компанія Madison – не мала права ініціювати банкрутства у судах

Джон Паттон, регіональний директор американського фонду Argentem Creek Partners (ACP) на інвестиційній конференції в Лондоні, що була присвячена відновленню України, ніяк не пояснив навіщо під час війни ACP почав банкрутити компанії холдингу GNT Group, що займаються перевалкою зерна на експорт в морському порту у рамках зернового коридору. Про це повідомило видання Delo.

За даними журналістів, якраз 27 червня 2023 року відбудеться одне з ключових судових засідань по банкрутству компанії «Олімпекс Купе Інтернейшнл», що входить в GNT Group та керує зерновим терміналом в Одеському морському торговельному порту.

Господарський суд Львівської області відкрив провадження у справі про банкрутство «Олімпекс Купе Інтернейшнл» у лютому 2023 року. В березні аналогічне провадження було відкрите про банкрутство «Металзюкрайн корп лтд».

Трудовий колектив GNT Group оскаржує ці рішення як незаконні. Зараз справи по обидвом компаніям перебувають у Західному апеляційному господарському суді.

Delo пише, що позиція бенефціарів та працівників українських компаній GNT Group щодо незаконності банкрутства виглядає досить аргументовано.

Як прокоментували редакції представники трудового колективу компаній, по-перше, агент від ACP – компанія Madison – не мала права ініціювати банкрутства у судах, так як взагалі не є кредитором компаній «Олімпекс» та «Металзюкрейн». Кредитували холдинг GNT під корпоративні права від ACP фонди ACP I Trading LLC та Pathfinder Strategic Credit II LP (знаходяться на Кайманових островах). А компанії GNT виступили поручителями та лише надали в заставу частину своїх виробничих активів у порту.

По-друге, згідно кредитному договору, спір між сторонами повинен вирішуватись в арбітражному порядку відповідно до Регламенту Лондонського міжнародного комерційного арбітражного суду (LCIA).

По-третє, ще 7 лютого 2023 року Окружний суд міста Нікосія (Кіпр) прийняв наказ, який забороняє кредитору ACP та його агенту Madison стягувати борг чи вчиняти інші подібні дії з майном холдингу. Адже спір потрібно розглядати  саме в арбітражному суду Лондону. У такому випадку відкривати процедуру банкрутства не можна.

І, четверте. Банкрутом можна вважати компанію, яка не може розрахуватись за пред’явленим боргом – тобто неплатоспроможну. У судових позовах «не кредитор» Madison виставив вимоги на суму біля 15 млн грн до «Олімпекса» та біля 80 млн грн до «Металзюкрейн». Новопризначені підконтрольні директори від кредитора – юристи Hillmont Partners Ігор Кулак («Олімпекс») та Андрій Дашо «(Металзюкрейн») – без заперечень (і вочевидь незаконно) визнають заборгованість перед Madison, а також заявляють, що компанії не здатні погасити заборгованість через відсутність коштів у необхідному розмірі.

Натомість представники трудових колективів «Олімпекс Купе Інтернейшнл» та «Металзюкрайн корп лтд» стверджують, що на рахунках було більше коштів, ніж заявлено до сплати (свої твердження підтверджують банківськими виписками). Тобто, вони були платоспроможними.

Трудовий колектив сподівається, що 27 червня Західний апеляційний господарський суд зможе без зусиль розібратись в очевидних питаннях та прийняти виважене рішення по суті щодо банкрутства «Олімпекс». Але, за їх словами, це у випадку, якщо судді взагалі будуть розглядати це питання. Адже справа вже слухається чотири місяці, а суд не приступив до її розгляду по суті.

Нагадаємо, у грудні 2022 року кредитор Argentem Creek Partners заявив про примусове стягнення кредиту в $75 млн (плюс проценти) з GNT Group. І почав намагатись установити контроль над всім бізнесом холдингу.

ACP володіє та керує фондами-кредиторами ACP I Trading LLC та Pathfinder Strategic Credit II LP (фонди знаходяться на Кайманових островах).

Холдинг GNT Group володіє великим зерновим терміналом в Одеському морському торговельному порту (більше відомий на ринку під назвою «Олімпекс») та є трейдером агропродукції.

*

Top