Торік СБУ нейтралізувала понад 2 тисячі кібератак на урядові ресурси

Засуджено 26 зловмисників

За 2021 рік Служба безпеки України нейтралізувала понад 2 тисячі кібератак на електронні ресурси органів влади та стратегічно важливі об’єкти критичної інфраструктури. Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Hubs.ua.

Згідно повідомленню, 80 зловмисників притягнуто до кримінальної відповідальності, 26 з них – засуджено до різних термінів покарання.

Крім того, було викрито десятки мереж інтернет-агентури спецслужб РФ. За завданням своїх «кураторів» вони проводили ворожі інформаційні диверсії.

За злочини проти державної безпеки України більше ніж 30 зловмисникам повідомлено про підозри, за майже 40 фактами правопорушень – обвинувальні вироки суду.

До того ж у 2021 році співробітники СБУ заблокували потужну кібератаку на українські урядові ресурси. Встановлено особи учасників протиправної діяльності. Ними виявились представники підконтрольного ФСБ РФ хакерського угруповання Armageddon. Наразі вісьмом зловмисникам повідомлено про підозру у державній зраді.

Також під час спецоперації нейтралізовано транснаціональну групу хакерів, яка вразила понад 150 комп’ютерних мереж вітчизняних та іноземних компаній вірусом Egregor. Збитки від злочинних дій зловмисників становили понад $80 млн.

Крім того, заблоковано спецоперацію воєнної розвідки РФ щодо поширення фейкових відомостей про нібито проведення у нашій країні «призовної кампанії та мобілізації неповнолітніх».

Ліквідовано понад 20 ворожих ботоферм загальною потужністю майже 150 тисяч акаунтів. Серед задокументованих фактів підривної діяльності – розповсюдження дезінформації щодо ситуації з COVID-19.

Також минулоріч спецслужби знищили злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. Орієнтовний розмір неправомірної вигоди зловмисників становив більше ніж $150 млн.

У минулому році СБУ запобігла масштабному розкраданню державних грошей на закупівлі ноутбуків для українських шкіл. Під час слідчо-оперативних дій викрито організаторів механізму так званих «відкатів». Ліквідація оборудки дозволила запобігти бюджетним збиткам у розмірі 140 млн грн.

За всіма викритими фактами протиправної діяльності триває системна робота для встановлення всіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.

Як повідомлялось, СБУ розслідує масштабну атаку хакерів на урядові сайти. 

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня хакери здійснили глобальну атаку на сайти Кабінету міністрів та окремих міністерств. Також тимчасово недоступний сайт держпослуг «Дія».

 

*

Top