Олег Бахматюк. Фото з сайту agropolit.com
Олег Бахматюк. Фото з сайту agropolit.com

Угода може допомогти у майбутніх переговорах із кредиторами. Бізнес Бахматюка, який переховується за кордоном, має прострочених боргів на 2 млрд грн.

Позови американської інвесткомпанії Gramercy Funds Management LLС проти власника «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка відхилено, судові справи як в США, так і на Кіпрі припинені, а сторони уклали конфіденційну мирову угоду.

Кредитори, які ініціювали судовий процес, відмовляються від претензій без права на повторне подання після досягнення угоди щодо врегулювання їхніх претензій.

Відповідне комюніке про це опубліковане на сайті агрохолдингу «Укрлендфармінг» (UkrLandFarming, ULF). На момент підготовки публікації на сайті Gramercy відповідної заяви ще не було.

«Щодо позовів, поданих Gramercy Funds Management LLC та його афілійованими особами проти пана Олега Бахматюка, пана Ніколаса Піацца, пана Олександра Яременка, ТОВ «СП Кепітал Менеджмент», ТОВ «ТНА Корпоратив Солюшнз» та ТОВ «Малтофекс», повідомляємо: ці позови були добровільно повністю відхилені. Рішення винесено по суті і не підлягає перегляду. У зв’язку з цим сторони уклали конфіденційну мирову угоду», – заявили в «Укрлендфармінг».

Як повідомляється Олег Бахматюк вважає дану угоду «позитивним розвитком» тому, що справа не може бути поновлена та це допоможе його бізнесу, який втратив приблизно половину своєї вартості через вторгнення росії в Україну. За його словами, угода може врятувати компанію, задавши тон майбутнім переговорам із кредиторами. Він наголосив, що паралельний судовий процес на Кіпрі раніше також було припинено без права на повторне подання.

Агрохолдинг «Укрлендфармінг» оцінює загальні збитки від військової агресії рф в суму близько $1,2 млрд. Через вторгнення рф на птахофабриці «Чорнобаївська» (Херсонська обл.) холдингу загинули 4,5 млн голів птиці, знищене майно і комунікації, а обладнання вивезене окупантами. Також зруйновані, розграбовані або суттєво постраждали через обстріли птахофабрики на Миколаївщині, в Донецькій області (птахофабрики «Донецька», також у Волновасі та Бахмуті), птахофабрики на Київщині. Втрачені для агропромислового виробництва 160 тис га орної землі, знищені та розграбовані регіональні бази та елеватори у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, Запорізької та Харківської, Київській областях та поблизу Києва.

Суть конфлікту та борги

Gramercy Funds Management LLC 7 грудня 2021 року подала позов до федерального суду США проти Олега Бахматюка та американця Ніколаса Піацци (Nicholas Piazza). Їх обвинувачували у незаконному переданні активів. Gramercy також почала окремий судовий розгляд на Кіпрі.

Американська компанія у позові стверджувала, що існувала «складна, багатогранна схема», розроблена для збереження контролю над ULF та її дочірнім агрохолдингом «Авангард» (Avangardco IPL, AVG). А також – для того, щоб зашкодити Gramercy повернути свої інвестиції.

«Ми цілком виключаємо ці обвинувачення і готові до відстоювання своєї позиції в судах», – повідомили тоді агентству «Інтерфакс-Україна» в «Укрлендфармінгу».

За даними Bloomberg, Gramercy звинуватила Бахматюка та його спільників у використанні складних схем для виведення майже $1 млрд активів з UkrLandFarming Plc підставним компаніям на Кіпрі та Вайомінгу, тримаючи їх поза досяжністю власників облігацій. 19 вересня 2022 року Gramercy вдалося добитися, щоб кіпрський суд видав наказ про всесвітнє замороження активів.

У Бахматюка виданню заявили, що Gramercy намагався використати тактику стерв’ятників, переслідуючи компанію, яка була спустошена війною, зазначивши, що фонд намагався випередити інших забезпечених і незабезпечених кредиторів.

Як повідомлялось, значна частина фінансових зобов’язань UkrLandFarming перебуває у стані дефолту з 2017 року. Група міжнародних кредиторів «Укрлендфармінгу» та «Авангарду» оцінювала загальну суму тіла боргових зобов’язань агрохолдингу приблизно в $1,65 млрд: близько $1,25 млрд боргових зобов’язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн – перед українськими банками (включно державні «Укрексімбанк», «Ощадбанк»).

Борг перед міжнародними кредиторами складав близько $775 млн у вигляді єврооблігацій і $475 млн у вигляді кредитної заборгованості перед європейськими та американськими банками (і їх відповідними страховиками кредитного ризику).

У січні 2022 року в інтерв’ю «Економічній правді» Олег Бахматюк визнав, що без нарахованих відсотків група має $2 млрд прострочених кредитів.

За його словами, кіпрська Ukrlandfarming є материнською компанією, під якою є українські управлінські компанії «Авангард» та «Укрлендфармінг». Вони керували близько 400 компаніями.

До початку російсько-української війни у 2014 році група мала 24 елеватори (потужність – 2,4 мільйона тонн), 23 птахофабрики, 8 комбікормових заводів, 40 тваринницьких ферм. На січень 2022 року (перед повномасштабним вторгненням) працювало 24 елеватори, 11 птахофабрик, 3 комбікормові заводи. Поголів’я складало 15 тис. (60 тис. до 2014 року). Земельний фонд – 460 тис. га (670 тис. га до 2014 року).

Кримінальні справи та банкрутство VAB банку

З 23 жовтня 2019 року Олег Бахматюк перебуває у розшуку Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). За даними ЗМІ, він знаходиться у Відні.

В Україні проти втікача відкрили низку кримінальних справ. Бахматюк звинувачення не визнавав, а також розпочав піар-кампанію, в який обвинувачував колишнього очільника НАБУ Артема Ситника у корупції. Разом з тим кримінальні провадження НАБУ проти Бахматюка були закінченні вже за керівництва Семена Кривоноса.

У лютому 2024 року НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) скерували до суду справу стосовно Бахматюка. Його обвинувачують у наданні неправомірної вигоди колишньому голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову.

Як повідомляло НАБУ, слідство встановило факти надання Бахматюком Насірову неправомірної вигоди у розмірі:

— $5,5 млн за забезпечення відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу понад 540 млн грн у серпні 2015 року.

— понад 21 млн EUR за відшкодування майже 2,7 млрд ПДВ протягом лютого 2015 р. – серпня 2016 р.

«Плату за послуги», яка в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, власник агрохолдингу перераховував на рахунки іноземних компаній, підконтрольних голові ДФС та його близьких осіб», – заявили в НАБУ.

У серпні 2023 року в НАБУ заявили, що завершили розслідування за підозрою власника «ВіЕйБі Банку» (VAB Банк) Олега Бахматюка та колишньої голови наглядової ради банку (близької родички власника).

Їх підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України (НБУ), легалізації частини цих коштів та підбуренні до зловживання службовим становищем керівництвом НБУ.

Слідство встановило, що у жовтні 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Банк не надав всіх необхідних для цього документів: програму фінансового оздоровлення банку, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності, тощо. Тим не менше, правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства погодило надання кредиту.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн на противагу 1,8 млрд грн, заявленим VAB Банком.

Знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту. Ця сума була виділена на додачу до раніше отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

У листопаді 2014 року НБУ визнав банк неплатоспроможним. За оцінками Mind, збанкрутілі фінустанови Олега Бахматюка входять в топ-5 найбільших боржників держави з часів банкопаду 2014-2017 рр. Мова йде про банки «Фінансова ініціатива» та VAB Bank. Обидва 2014 року входили до 20 найбільших фінансових установ України. Активи VAB Bank на момент введення тимчасової адміністрації становили 16 млрд грн, активи «Фінансової ініціативи» – приблизно 19 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) подав низку позовів: у справі №910/7122/23 проти акціонерів «Фінансової ініціативи» на суму понад 13,8 млрд грн.; у справах №910/13024/22, №910/11128/23, №910/19524/23 стосовно VAB Банку загальна сума позову становить понад 13,1 млрд грн.

Всі акціонери з озвученого рейтингу найбільших банків банкрутів наразі перебувають у розшуку. Крім Олега Бахматюка це:

Костянтин Жеваго – банк «Фінанси і кредит»;

Микола Лагун – банк «Дельта Банк». Проти іншого акціонера банку – американської компанії Cargill – позови не висувались, компанія наразі фігурує у кримінальному провадженні щодо банкрутства банку, яке безуспішно ведеться з 2014 року;

Сергій Курченко – банк «Брокбізнесбанк»;

Леонід Клімов – банк «Імексбанк».

*

Top