Дослідники розробили технологію перетворення харчових продуктів на харчовий цемент
Дослідники Токійського університету: Юя Сакаї (ліворуч) і Кота Мачіда (праворуч)

Це може частково вирішити проблему утилізації харчових відходів

Дослідники з Токійського університету Кота Мачіда та Юя Сакаї розробили технологію, яка перетворює харчові відходи у цемент для будівництва, повідомляє видання The Arkansas Democrat-Gazette.

Це перший у світі метод виробництва цементу повністю з харчових відходів. Вчені стверджують, що міцність їх виробу майже вчетверо перевищує міцність звичайного бетону.

Мачіда та Сакаї кажуть, що хочуть допомогти уникнути глобального потепління, зменшуючи кількість проблем, пов’язаних з відходами харчових продуктів, які виділяють метан. Утилізація харчових відходів – це велика світова проблема, яка властива і для Японії. Наприклад, у 2019 році в Японії було сформовано близько 5,7 млн т харчових відходів. У свою чергу уряд планує до 2030 року скоротити цей показник на 2,7 млн т в рік.

Більше того, за даними аналітичного центру Chatham House, 8% світових викидів вуглекислого газу виникає у процесі виробництва класичного цементу з корисних копалин.

Тому, Сакаї, доцент промислових наук, досліджував властивості екологічних матеріалів, які могли б замінити бетон на цементній основі.

Раніше він розробив спосіб виготовлення бетону за допомогою пилоподібних частинок деревини, які піддавали тиску при підвищених температурах. Дослідники вирішили провести такий же експеримент з харчовими відходами.

Спочатку Сакаї, з його студентом Мачіда, для придання харчовому цементу в’яжучих властивостей добавили пластикові матеріали. Після декількох невдач, вони зрозуміли, що цемент може схвачуватись за допомогою регулювання температури та тиску.

Учені кажуть, що вони успішно розробили цементні матеріали з чайного листя, лушпиння апельсинів та цибулі, кавової гущі, пекінської капусти, тощо.

Щоб зробити цемент водонепроникним та захистити його від поїдання гризунами та іншими шкідниками, пропонується покривати його лаком.

Харчовий цемент можна використовувати повторно. Крім того, він біологічно розкладається, тому його можна захоронити у землі.

Минулого року Мачіда разом зі двома своїми друзями заснував компанію Fabula Inc, яка співпрацює з іншими компаніями над виготовленням чашок, столових приладів та меблів із харчового цементу.

*

Top