ЗМІ повідомили про нові махінації із корпоративними правами на «Демурінському ГЗК»

Бенефіціаром підприємства є російський мільярдер Михайло Шелков

Попри численні спроби заблокувати доступ російським компаніям до української стратегічної сировини, бізнес країни-агресора продовжує вибудовувати сірі схеми володіння вітчизняними підприємствами. Про це повідомляє видання «Апостроф».

Як нагадує видання, у липні 2021 року РНБО ввела персональні санкції проти заступника голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма», російського мільярдера Михайла Шелкова, який є кінцевим бенефіціаром «Демурінського ГЗК» (ДГЗК, Дніпропетровська обл., Україна). Щоб вивести актив з-під санкцій, у березні 2022 новим акціонером компанії Limpieza Limited, що володіє 100% ТОВ «Демурінський ГЗК», стає кіпрський офшор Bolatico Limited.

Проте зміна власника, на думку журналістів, була суто номінальною і попередні бенефіціари зберегли контроль над українським підприємством. Так, серед директорів офшору Limpieza Limited значяться Мар’яна/Маріана Шинкар та Світлана Ільтьо.

Одна, з 2019 року очолює податковий департамент VSMPO-Tirus Ltd, є директором CADOR ENTERPRISES LIMITED та ще кількох компаній, бенефіціаром яких є Шелков, «Ростех» та «Авісма».

Інша раніше фігурувала в розслідуванні НАБУ про заподіяння збитків ОГХК у розмірі понад 300 млн грн за так званими «схемами Журило-Перцева». Останні, за повідомленнями у ЗМІ, є представниками російського титанового лобі в Україні та організаторами нелегального постачання титанової продукції на підсанкційні території.

Зокрема, як пише «Апостроф», компанія Osttor Beteiligungs Und Handelsgesestor, акціонером якої є Юрій Перцев, а директор – його дружина Марія Перцева, виступає основним постачальником титанової руди з В’єтнаму та Мозамбіку для підприємств «ВСМПО-Авісма». До того ж у 2021 році через Osttor підприємствам російського ОПК було поставлено 19760 тон ільменіту, 5959 тон рутилу та 2786 тон циркону, виробництва того самого «Демурінського ГЗК».

«Таким чином, завдяки Bolatico Limited Р. Журило та Ю. Перцева, підсанкційні «Ростех», «ВСМПО-Авісма» та Шелков зберегли контроль над українським підприємством, попри санкції, що діють щодо них», – резюмує видання.

Журналісти нагадали, що у квітні 2022 року суд наклав арешт на 100% корпоративних прав на ДГЗК та банківські рахунки підприємства. Слідчими БЕБ була оголошена підозра в ухиленні від сплати податків його директору.

«Здавалося б, держава нарешті має поставити крапку в цій скандальній російсько-кіпрській історії, але Київський апеляційний суд у червні 2022 року знімає арешт з корпоративних прав ДГЗК, якими володіє Limpieza Limited. Більше нічого не заважає Bolatico Limited передати контроль над ДГЗК вже третім особам, якби не факт, що для фондових операцій з українськими промисловими активами потрібен офіційний дозвіл з боку Антимонопольного комітету України, який ніхто нікому не давав», – йдеться у публікації.

На думку журналістів, тепер українська держава може не лише домогтися визнання недійсної угоди щодо придбання 100% акцій Limpieza Limited компанією Bolatico Limited, а й жорстко порушити питання щодо націоналізації самого ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»: «В іншому разі українське керівництво не зрозуміють міжнародні партнери, від яких ми вимагаємо арешту та передачі іноземних активів країни-агресора, але при цьому самі не в змозі розібратися з нелегітимною офшорно-російською власністю в Україні».

Один коментар;

  1. стас said:

    хтось у владі нехоче підприемство забрати у рашистів звязки шукати у вищих ешелонах влади

*

Top