ВООЗ рекомендує країнам не забороняти міжнародні подорожі через штам

Низка країн вже ввели жорсткі обмеження для туристів через новий штам

Всесвітня організація охорони здоров’я радить державам скасувати чи послабити обмеження на міжнародні подорожі, оскільки ця міра запобігання поширення штаму «омікрон» є неефективною, вважають у ВООЗ, передає Hubs.ua.

Регіональний директор ВООЗ з питань Африки Матшідісо Моеті закликала країни дотримуватися міжнародних норм охорони здоров’я, щоб уникнути обмежень на подорожі.

Комітет з надзвичайних ситуацій ВООЗ рекомендує країнам відмовитися від обмежень на поїздки, оскільки вони завдають шкоди економіці держав, але при тому не забезпечують припинення поширення вірусу.

«Обмеження на подорожі… демонструє неефективність таких заходів…», — сказано в повідомленні ВООЗ.

Такж у ВООЗ наголошують, що запобіжні заходи повинні «ґрунтуватися на оцінці ризиків та не допускати фінансового тягаря для осіб, які здійснюють міжнародні поїздки».

Комітет також рекомендує не вимагати підтвердження вакцинації від COVID-19 для міжнародних поїздок як головної умови їх здійснення, враховуючи обмежений глобальний доступ та несправедливий розподіл вакцин від коронавірусу.

«Країнам варто розглянути ризик-орієнтований підхід до полегшення міжнародних поїздок шляхом скасування або зміни заходів, таких як вимоги щодо тестування та/або карантину, коли це доречно, відповідно до керівництва ВООЗ», – йдеться у повідомленні.

Водночас пандемія залишається загрозою для нормального функціонування світового господарства, тому ВООЗ поставила за ціль вакцинувати не менше 70% населення планети задля утворення «колективного» імунітету.

Нагадаємо, новий штам COVID-19 «Омікрон», вперше виявили у зразках, зібраних 11 листопада в Ботсвані та 14 листопада у ПАР. Відтоді цей штам також підтвердили у Бельгії, Гонконгу, Ізраїлі, Німеччині, Великій Британії, Італії, Нідерландах, Австралії. У Чехії та Австрії також повідомляли про підозру на зараження цим штамом.

Наразі відомо, що цей варіант коронавірусу має близько 30 мутацій. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження людей, які вже перехворіли на Covid-19.

Як повідомлялось раніше, штам «омікрон» швидко замінює штам «дельта» майже у всіх країнах.

*

Top