Верховна Рада ввела в Україні надзвичайний стан: парламент затвердив відповідний указ президента

«За» проголосували 335 народних депутатів

У середу увечері Верховна Рада на своєму позачерговому пленарному засіданні затвердила указ президента України про введення надзвичайного стану з півночі 24 лютого на 30 діб у 22 областях України, окрім Донецької та Луганської областей, де вже і так діє надзвичайний правовий режим, передає Hubs.ua.

За відповідний законопроект №7108 загалом проголосували 335 народних депутатів.

Під час доповіді секретар РНБО Олексій Данілов пояснив, що це рішення зумовлене поточними загрозами, і покликане не допустити внутрішньої дестабілізації, але запевнив, що ситуація контрольована.

Указ зобов’язує голів обласних та Київської держадміністрацій створити оперативні штаби для координації дій щодо запровадження та забезпечення правового режиму надзвичайного стану.

Надзвичайний стан передбачає заборону проведення масових зборів та страйків, роботи аматорських радіопередавачів та радіовипромінюючих пристроїв, а також виготовлення інформаційних матеріалів, які можуть дестабілізувати обстановку в країні.

Режим надзвичайного стану також передбачає заборону призовникам, військово службовцям та резервістам змінювати місце проживання без відома військомата

Крім того, передбачено евакуацію мешканців з небезпечних для проживання місць, перевірку документів у громадян.

За потреби може вводитися обмеження свободи пересування, огляд транспортних засобів, приміщень та особистих речей громадян, запровадження комендантської години.

Як повідомлялось раніше, Шмигаль заявив, що надзвичайний стан не впливатиме на життя людей і роботу бізнесу.

*

Top