Верховна Рада пішла на зустріч науці: парламент звільнив від ПДВ та мита товари для наукових цілей

Обидва закони вступають в дію з 1 липня 2022 року

Вчора, 17 лютого 2022 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5498, що знижує вартість обладнання, яке закуповують українські наукові установи. Йдеться про скасування ПДВ (20%) для таких закупівель. Також депутати підтримали законопроект №5499, що скасовує ввізне мито (5%) на такі операції, про це повідомляє ain.ua, передає Hubs.ua.

Автори законопроекту вважають, що ПДВ та мито з науково-технічного обладнання є «тяжким тягарем для українських державних наукових установ, які і без цього страждають від хронічного недофінансування».

Вони зауважують, що така зміна фактично не вплине на наповнюваність бюджету, адже: «…кошти які наразі сплачуються як податки із ввезення наукового обладнання українськими державними науковими установами, є також коштами державного бюджету, які де-факто “перекладаються із однієї кишені у іншу”».

Скасування ПДВ, а також митних платежів для таких операцій, на думку авторів проектів, не призведе до збільшення загальних бюджетних видатків, але суттєво підтримає державні наукові установи.

Науковці вітають таку норму, говорячи про те, що на ці два проекти спільнота чекала уже давно:

«Ці два закони науковці давно вже чекали. Причому термін “давно” має цілком конкретні часові межі — з 2016 року, коли реально запрацював новий Закон про наукову та науково-технічну діяльність, 47 стаття якого містила в собі згадку про скасування мит та ПДВ при купівлі обладнання.

Норма — дуже прогресивна, адже на фоні жалюгідного фінансування науки (нагадаю, що замість 1,7% ВВП, що мали б виділятися за законом, реально виділяється 0,2%) і без того мізерні бюджети науково-дослідних інститутів та університетів втрачали при купівлі обладнання, реактивів та матеріалів на сплату назад до бюджету.

Це — абсолютно нелогічно і прийняття цих законів про скасування ПДВ та мит фактично, не потребуючи додаткових вливань бюджетних коштів, збільшує спроможності вітчизняної науки. Окремо слід зазначити щодо мита — українська наука фактично поставлена в такі умови, що не може купувати з обладнання та реактивів практично нічого, окрім як від іноземних виробників. Тому скасування митних платежів дозволить витрачати бюджетні кошти на наукові потреби з більшою ефективністю», — пояснив AIN.UA Антон Сененко, популяризатор науки, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України.

Як повідомлялось раніше, у Зеленського обговорили стратегію розвитку освіти та науки.

коментаря;

*

Top