В Україні припинена дія стандартів у сфері зерна та зернопродуктів – ЄБА

Більшість стандартів має важливе значення

Зернова бізнес-спільнота Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) стурбована ситуацією, що склалася у зв’язку зі скасуванням з 1 січня 2022 року нормативних документів — стандартів групи ГОСТ у сфері зерна та зернопродуктів. Як повідомляє ЄБА, таке рішення було затверджено відповідними наказами ДП «УкрНДНЦ», передає Hubs.ua.

Згідно повідомленню, дія скасованих стандартів була припинена від 9 грудня 2014 року на території України на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Проте, все ж згідно з наказами ДП «УкрНДНЦ» дію деяких стандартів було поновлено до 1 січня 2022 року, аби ринок мав стандарти для роботи.

«Більшість стандартів має важливе значення і застосовується для визначення порядку та методології здійснення контролю якості у сфері заготівлі, зберігання, переробки, транспортування та експорту зерна. За методиками цих стандартів визначаються основні та класоутворюючі показники якості зерна на зернові культури, що виробляються в Україні», — зазначили в Асоціації.

В той же час, наразі серед діючих в Україні державних стандартів, гармонізованих з міжнародними стандартами та стандартами ЄС, відсутні будь-які методики, які можна застосувати на заміну зазначених стандартів групи ГОСТ.

«У зв’язку із цим, підприємства, які здійснюють зберігання зерна, повинні знати та погодити з власниками зерна, за якими нормативними документами будуть визначатися показники якості зерна при його прийманні, зберіганні та відвантаженні, в тому числі, для розрахунків за зернову продукцію, починаючи з 1 січня 2022 року (пшениці, ячменю, кукурудзи, сорго та інші). Однак, наразі, на жаль, таких офіційних стандартів не лишилось», — уточнюють в ЄБА.

В Асоціації вважають, що важливо вжити необхідних заходів з метою вирішення зазначеної ситуації. Зокрема, надати інформацію про нормативні документи, якими буде замінено скасовані стандарти групи ГОСТ. Крім того, ініціювати термінове продовження дії стандартів групи ГОСТ шляхом прийняття відповідних рішень ДП «УкрНДНЦ» до моменту набрання чинності нормативними документами, що будуть введені в дію на заміну скасованим.

Нагадаємо, з початку 2021/2022 маркетингового року Україна експортувала 33 527 тис. тонн зернових культур, що на 6 324 тис. т більше, ніж за аналогічний період минулого МР.

*

Top