В Україні хочуть змінити правила доставки посилок

Нова Пошта вже висловила свою позицію щодо законопроекту №4279

Верховна Рада 27 січня 2021 року підтримала у першому читанні зміни до законопроєкту №4279 «Про внесення змін до Митного кодексу», через які отримувати посилки з-за кордону без ідентифікаційного коду чи паспорту населення не зможе. Найближчим часом Рада має розглядати цей законопроект у другому читанні.

Як повідомляє Hubs, свою позицію щодо цього законопроекту висловили у поштового оператора «Нова Пошта».

«У цілому законодавчі ініціативи актуальні та необхідні, за винятком однієї правки, яка була внесена вже після того, як текст законопроекту був узгоджений між усіма сторонами, під час попереднього публічного обговорення» — відреагували у «Новій Пошті» на зміни у законопроекті.

Як зазначається в повідомленні поштового оператора, цієї правкою передбачено, що всі одержувачі міжнародних експрес та поштових відправлень мають обов’язково зазначати інформацію про так званий ідентифікаційний код одержувачів відправлень або серію та номер паспорта.

«Точніше кажучи, такий обов’язок покладено на експрес-перевізників та поштових операторів, проте звідкіля ж цю інформацію операторам брати? Правильно! Такі дані є лише у одержувачів», — уточнюють в компанії.

Це нововведення призведе до того, що значна кількість одержувачів просто відмовиться надавати свій ідентифікаційний код або паспорт, а це — до скупчення тисяч відправлень на складах перевізників, які просто неможливо обробити та видати клієнтам.

«Ще один цікавий момент — ця правка не узгоджується із законодавством України про захист персональних даних. Фактично одержувачі будуть змушені роздавати свої дані наліво і направо. При цьому і експрес перевізники, і держава повинні забезпечити зрозумілі механізми збирання, обробки та використання персональних даних, що повинні бути прозорі для осіб, чиїх персональних даних це стосується», — зазначив поштовий оператор.

У «Новій Пошті» підсумували, що тотальний контроль у вигляді поіменного відслідковування покупок кожного окремого громадянина призведе лише до тінізації цього ринку та перетікання потоків цих товарів у сірі та чорні схеми. А саме, ця норма забирає можливість в українців купувати на міжнародних e-commerce майданчиках.

*

Top