Т. в. о. голови правління ОГХК Єгор Перелигін (фото NADRA.info)
Т. в. о. голови правління ОГХК Єгор Перелигін (фото NADRA.info)

В ОГХК не змогли спростувати достовірність документів Hubs.ua про поставки ільменітового концентрату (титанова сировина), який можуть використовувати для підприємств оборонного комплексу Російської Федерації. Це випливає з інтерв’ю т. в. о. голови правління ОГХК Єгора Перелигіна профільному виданню NADRA.info.

На питання журналіста про те, чи були поставки продукції ОГХК у Росію, в АТ «Об’єднана горно-хімічна компанія» вперше підтвердили, що у 2021 році такі поставки були. Але керівник сказав, що мова йшла про о рутиловий та цирконовий концентрати.

«…немає сенсу приховувати. Справді, була. Були поставки рутилового та цирконового концентратів, які використовуються для випуску електродів та кераміки відповідно. Жоден із них не використовується військовою промисловістю. Одержувачем рутилового концентрату була американська компанія ESAB, а цирконового – італійська компанія KERAMA MARAZZI», – заявив Єгор Перелигін.

У той же час в ОГХК не змогли спростувати документи, які у серпні 2021 року опублікував Hubs.ua і які свідчать про відвантаження саме ільменітового концентрату до РФ. Журналіст зокрема запитав чи є опубліковані документи фейковими. Але ні Єгор Перелигін, ні член правления ОГХК член правління з питань виробництва Олексій Тютюник не змогли їх назвати таким та дали зрозуміти, що документами займаються «компетентні органи».

Зокрема Олексій Тютюник сказав: «Ми також обмежені у можливостях з’ясування такої інформації. Таких механізмів є мінімум. У те, що було до нас, нам немає ніякої причини лізти, бо цими питаннями займаються компетентні органи».

А Єгор Перелигін підтвердив, що «так, коментувати те, що було зроблено попередниками, – складний дипломатичний момент. Те, що від нас просили компетентні органи, – ми дали, були повністю відкритими. Оскільки позиціонуємо себе як команда менеджменту, яка прийшла, по-перше, допомогти з приватизацією, а по-друге, допомогти налагодити процеси, які б унеможливили і такі відвантаження. Якщо до нас надходять запити, ми відповідаємо».

Єгор Перелигін займає посаду т. в. о. голови правління АТ «ОГХК» з 20 серпня 2021 року, до цього був членом правління компанії.

Нагадаємо, у серпні 2021 року у розпорядженні Hubs.ua виявилися ексклюзивні документи, які вказують на те, що державне АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (знаходиться в управлінні Фонду держмайна України (ФДМ) як мінімум з 2019 року постачає титанову сировину найбільшому російському виробнику титану «ВСМПО-АВІСМА».

«ВСМПО-АВІСМА» входить до корпорації Ростех, яка об’єднує оборонні підприємства РФ, такі як «Рособоронекспорт», концерн «Калашников», «Вертольоти Росії».

Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) на засіданні 18 червня 2021 року ввела санкції проти «ВСМПО-АВІСМА», а також проти посадових осіб компанії – генерального директора держкорпорації «Ростех», голови ради директорів корпорації «ВСМПО-АВІСМА» Сергія Чемезова та заступника голови ради директорів корпорації «ВСМПО-АВІСМА» Михайла Шелкова. 24 червня президент України Володимир Зеленський ввів в дію указ РНБО.

Згідно з наявними у розпорядженні документами – вантажними митними деклараціями та накладними – ОГХК здійснювала поставки продукції «ВСМПО-АВІСМА» у квітні 2020 року, а також у травні та червні 2021 року.

*

Top