В Нафтогазі мають сумніви щодо запуску ПП-2 восени

Uniper очікує, що газопровід буде доступний з початку жовтня

Газогін Північний потік-2 не зможе повноцінно запрацювати до початку наступного опалювального сезону, — радник голови Нафтогазу Світлана Заліщук у коментарі Європейській правді, передає Hubs.ua.

«До кінця цього року, аж до жовтня, швидше за все, газ не потече через Північний потік-2. І я вважаю, що це спільне досягнення всіх гравців в Україні, патріотів, які працюють на цьому фронті. І я вважаю, що шанс виграти цю війну є, і за це ми боротимемося», — сказала вона.

Заліщук упевнена, що німецький уряд ще не ухвалив остаточного рішення про запуск ПП-2. «У нас є розуміння, що глобальне рішення, як вчинити, Німеччиною не ухвалено», — сказала вона.

Вона згадала інформацію ЗМІ, що ПП-2 ставить під ризик існування коаліції в Німеччині.

Також Заліщук розповіла про можливість зупинення запуску Північного потоку-2.

«Можливості для зупинки Північного потоку існують. Вони лежать у двох площинах: у політичній та юридичній», — сказала вона.

Так, у юридичній площині, за її словами, це є процедура сертифікації німецьким енергорегулятором. Також юридична площина існує в Єврокомісії, яка відповідно до європейського законодавства має переглянути це рішення та дати відповідну оцінку. Крім того, Заліщук згадала про можливість судових процесів у цій справі.

«У політичній площині також є інструменти для рішень у самій Німеччині, ЄС та США якраз через накладання санкцій. І в одній, і в іншій площині є кнопки, які можуть зупинити прокачування газу через Північний потік-2», — наголосила радник голови Нафтогазу.

Заліщук запевнила, що ЄС має можливості не лише обмежувати роботу газопроводу, а й повністю його блокувати.

«Перше. Має бути повний анбандлінг — розмежування компаній, які володіють, оперують цією трубою. На сьогодні оператор не має можливості переконати Німеччину, ЄС, що вони мають такий поділ, що вони пройшли процедуру анбандлінгу. Друге, це інфраструктура доступу третіх незалежних сторін до всієї труби. На сьогодні Газпром не надає такої можливості. І тарифи вони не публікують. Це третій принцип європейського законодавства, який зобов’язує Північний потік працювати у певних правилах», — заявила вона.

В той же час Uniper, один із фінансових учасників Північного потоку 2, очікує, що газопровід буде доступний для транспортування газу з початку жовтня. Про це сказав у вівторок голова компанії Клаус-Дітер Маубах

Північний потік-2 ще має пройти сертифікацію в німецькому мережевому агентстві, на яку, за словами голови компанії, він чекає до кінця літа.

Адміністрація США буде вимагати від Берліна зупинки «Північного потоку 2», якщо РФ введе війська до України.

 

*

Top