В БФ «Сучасна Україна» розказали про проблемний досвід за новими правилами ввезення гуманітарних вантажів

Багато іноземних волонтерів розмірковують, чи зможуть вони продовжувати організовувати вантажі в Україну на нинішньому рівні через введення нових правил

Введення з 1 грудня 2023 року нових правил ввезення гуманітарних вантажів в Україну призвело до суттєвого збільшення навантаження на волонтерів, які і так часто працюють на межі своїх можливостей.

Про це Hubs розказав голова благодійного фонду «Сучасна Україна», правник Володимир Гавриш, коментуючи вже практичний досвід ввезення першого гуманітарного вантажу через реєстрацію у новій Автоматизованій системі.

Як зазначили у фонді, з 1 грудня 2023 року до 1 квітня 2024 року започатковано тестовий період роботи Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. До цього часу лишається можливість завезти гуманітарку за паперовою декларацією. Вона подається безпосередньо під час митного оформлення.

Незалежно від обраного зараз способу завезення гуманітарки, всі отримувачі, до 1 квітня наступного року, повинні будуть подати звіт у систему про цільове використання гуманітарної допомоги, яку завезли з 1 грудня.

Раніше запровадження цієї системи викликало масову критику з боку волонтерської спільноти. Основний аргумент – суцільне ускладнення роботи волонтерських організацій. Як інформують в БФ, на даний час у Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги зареєстровано вже близько 500 користувачів.

«На сьогодні у нас виникли деякі перестороги щодо роботи цієї системи. Я розділив би їх на три напрями. Перший і головний – це суттєве збільшення навантаження на волонтерів, які і так часто працюють на межі своїх можливостей. Як відомо, в декларації треба зазначити весь той же перелік товарів із тими ж даними, що і в електронній системі. Десь помилилися в заповненні декларації – вантаж заблокували. Тому кожен фонд тепер має шукати можливості і наймати окремих людей, які будуть уважно все це вносити. Щонайменше люди мають бути зі знанням розмитнення вантажів, бухгалтерії і права. А це вже фінансове навантаження, і не всі волонтерські організації це потягнуть», – пояснює Володимир Гавриш.

За його словами, ввозячи гумвантаж цього разу, на митниці фонд зіштовхнулися з проблемою: коли заповнили декларацію, виникли розбіжності в інформації щодо ваги вантажу, який завозився. Митники змусили переробити декларацію. Причина – техпомилка закордонних донорів «Сучасної України».

«Ми вже з острахом чекаємо, коли нам треба буде ввозити одночасно кілька вантажів і проходити кордон. Тож наші волонтери тепер мають не відпочивати 24/7 тільки через митницю», – зауважує голова фонду.

Також Володимир Гавриш підкреслив, що вже є випадки у колег, коли система просто «зависала» через перевантаження. В результаті волонтерам доводиться вночі сидіти на кордоні з вантажами. Гарячі лінії, які відкрили Мінсоц та митниця, не допомагають.

За його оцінками, другий важливий проблемний напрям – складність розподілення гуманітарної допомоги протягом 90 днів у період військового стану, як встановлено новими правилами.

«Наприклад, закордонні партнери передали наявні в них ковдри та спальні мішки для ЗСУ в літній період. Зрозуміло, що запитів від військових протягом 90 днів до фонду на ці речі надходити не буде. Питання: як подавати звіт щодо неможливості розподілення такої гумдопомоги? Причому, якщо не подав звіт у строк – тебе блокують у системі на шість місяців», – підкреслює Володимир Гавриш.

Третій проблемний напрям – це іноземні волонтери. Вони часто висловлюють скепсис щодо надання деталізованих списків того, що входить у гуманітарний вантаж.

За інформацією БФ «Сучасна Україна», волонтери за кордоном, які збирають гумдопомогу для України від громадян, не мають людей і можливостей, щоб переписувати, в якій кількості принесли ті чи інші речі, ліки тощо. Отже, багато хто з них уже розмірковує, чи зможе він продовжувати організовувати вантажі в Україну на нинішньому рівні.

«Стратегічно, як юрист, я дуже добре розумію, що головна мета впровадження цієї системи дуже важлива – унеможливлення неправомірного завезення товарів без розмитнення на благодійний фонд під виглядом гуманітарної допомоги. Це робилося інколи і деякими недоброчесними фондами, але частіше за все фонди навіть і не знали, що під їхнім ім’ям щось ввозиться невідомими ділками. Але як буде працювати ця система на практиці – це зараз важливо публічно аналізувати, щоб замість заявленої співпраці з боку держчиновників не увімкнувся сумнозвісний «карально-корупційний» підхід», – резюмує очільник «Сучасної України».

*

Top